Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állítólag sikkasztott: az osztrákok kiadatják a volt orosz kulturális tisztviselőt


Borisz Mazo egy moszkvai bíróságon, 2017-ben
Borisz Mazo egy moszkvai bíróságon, 2017-ben

Ausztria kiadatta Borisz Mazót, az orosz kulturális minisztérium volt alkalmazottját, akit Oroszországban csalással és sikkasztással gyanúsítanak.

Az orosz főügyészség március 25-én közölte, hogy Mazo már úton van Moszkvába.

„Az osztrák kollégák közreműködésével végzett nagy kaliberű munkának és annak köszönhetően, hogy az osztrák fél által kért további adatokat és anyagokat az Orosz Föderáció Főügyészsége időben bemutattatta, lehetővé vált Mazo kiadatása” ‒ áll a Legfőbb Ügyészség közleményében.

Mazót azza vádolják, hogy 450 millió rubelt (több mint 1,8 milliárd forintot) sikkasztott el az állami költségvetésből.

Az ügyben szintén gyanúsított a volt kulturális miniszterhelyettes, Grigorij Pirumov is, akit 2018-ban tartóztattak le és jelenleg házi őrizetben van Moszkvában.

Az Ermitázs múzeumra szánt pénzből vett spanyol villát

A nyomozók szerint Mazo, Pirumov és a kulturális minisztérium több volt tisztviselője pénzmosással jutott több mint 800 millió rubelhez (majd 3,3 milliárd forinthoz).

Az orosz nyomozók szerint a vádlottak úgy jutottak kormányzati forrásokhoz, hogy a szentpétervári Ermitázs építési munkáira kijelölt összegeket állítólag saját cégeik számláira utalták át.

Az osztrák hatóságok novemberben Spanyolország kérésére őrizetbe vették Mazót.

A spanyol nyomozók azt állítják, hogy az Oroszországban ellopott pénzből Mazo valószínűleg a dél-spanyol üdülővárosban, Marbellában vásárolt magának egy drága ingatlant.

Az osztrák bíróság azonban úgy döntött, hogy Mazót Oroszországnak, nem pedig Spanyolországnak adatja ki.

Mazót és Pirumovot 2017-ben 164 millió rubel (665 millió forint) sikkasztása miatt ítélték el Moszkvában, de akkor a bíró úgy döntött, hogy a két férfi által előzetes letartóztatásban letöltött idő elegendő büntetésnek számít.

Szputnyik-diplomácia: külföldre jut, belföldre kevésbé
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:56 0:00
Készült a TASS és az Interfax tudósításai felhasználásával.
XS
SM
MD
LG