Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikában 30 hónap börtönt kapott egy orosz kiberbűnöző


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Az amerikai bíróság május 24-én 30 hónap börtönbüntetésre ítélt egy orosz állampolgárt, amiért kiberbűnözőknek biztosított az interneten egy olyan piacteret, ahol lopott hitelkártya-információkkal és személyes adatokkal üzérkedhettek.

Kirill Viktorovics Firsovot tavaly márciusában a New York-i JFK repülőtéren tartóztatták le, amiért a deer.io weboldalt - egy mára megszűnt oroszországi online platformot – üzemeltette. Az oldal lehetővé tette a kiberbűnözők számára, hogy feltört, lopott felhasználófiókokkal és személyes adatokkal üzleteljenek.

„A deer.io nemcsak ellopott felhasználói fiókokkal kereskedett, mint például a peren kívüli megállapodásban meghatározott internetes játékosok fiókjaival, hanem amerikaiak személyes adataival is: nevekkel, jelenlegi címekkel, telefonszámokkal és esetenként társadalombiztosítási számokkal is” – derült ki az amerikai Igazságügyi Minisztérium honlapján megjelent sajtóközleményből.

Amerikai ügyészek szerint a platform a hét éves működése alatt 17 millió dollárt meghaladó bevételre tett szert, amiből legalább 1,2 millió dollár amerikai lopott információ volt.

Felhasználófiókokkal üzérkedett: deportálni fogják

„Ez a platform könnyű hozzáférést biztosított az internetes bűnözők számára a világ bármely pontján élők, köztük amerikaiak felhasználóifiókjaihoz és információihoz" - mondta Randy Grossman, megbízott amerikai főügyész.

„Az ellopott információk bűnözők felé történő áramlásának leállítása kritikus fontosságú az országot fenyegető számítógépes bűnözés kezelése szempontjából, és felelősségre fogjuk vonni a felelősöket" – mondta Grossman.

A 30 hónapos ítélet kiszabásakor Cynthia Bashant amerikai kerületi bíró ismertette, hogy Firsov már 15 hónapja az Egyesült Államokban raboskodik.

Szabadulása után pedig valószínűleg a deportálási eljárások következtében addig őrizetben tartják majd, amíg vissza nem küldhetik Oroszországba.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG