Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai börtönbe kerül a szankciókat kijátszó iráni cég főnöke


Egy iráni férfi az árfolyamokat nézi egy pénzváltó előtt Teheránban 2020. október 14-én.
Egy iráni férfi az árfolyamokat nézi egy pénzváltó előtt Teheránban 2020. október 14-én.

Az Iránt sújtó kereskedelmi szankciókat megkerülő vállalat jóvoltából jutottak amerikai szoftverek, licencek és szerverek az iszlám köztársaságba. A cégalapítót – aki segített kijátszani a szankciókat – most az Egyesült Államokban ítélték el.

Egy amerikai bíróság október 15-én két év börtönre ítélte egy iráni pénzügyi cég vezetőjét, amiért segített honfitársainak kijátszani az ország elleni amerikai szankciókat.

A 33 éves Szejed Szazsad Sahidian bűnösnek vallotta magát abban a vádban, hogy ő irányította a Payment24 internetes céget. Az amerikai igazságügy minisztérium szerint a vállalat közvetítői díj ellenében lehetővé tette irániaknak, hogy az Egyesült Államokból online rendeljenek termékeket.

“Sahidian volt az alapítója és a vezérigazgatója annak a pénzügyi szolgáltató cégnek, amelyet csaló módon azért hoztak létre, hogy megkerülje az Egyesült Államok által jogosan bevezetett szankciókat” – mondta Erica MacDonald amerikai ügyész egy nyilatkozatban. “Az ilyen tevékenység bűncselekmény és a nemzetbiztonságunkat fenyegeti”.

Hamis útlevelekkel csinált nem iránit az irániakból

Az amerikai törvények tiltják az amerikai cégeknek, hogy Iránba exportáljanak. Az igazságügy minisztérium szerint a Payment24 lehetővé tette iráni állampolgároknak, hogy ilyen tranzakciókat folytassanak. Tilos egyebek között a számítógépes szoftverek, a licencek és a szerverek vásárlása.

Sahidian júniusban bűnösnek vallotta magát az Egyesült Államok elleni csalásban. Azt is elismerte, hogy hamis útlevelekkel több száz PayPal számlát nyitott, amelyek nem iráni állampolgárok fiókjainak tűntek. Az ügyfelek a tranzakciókban nem iráni állampolgárként jelentek meg.

Az ügyészek szerint Sahidian hazudott amerikai szállítóinak, illegálisan küldött pénzeket Iránból, hamis útlevelek és dokumentumok segítségével játszotta ki a szankciókat. A férfit 2018-ban Londonban tartóztatták le, majd az idén kiadták az Egyesült Államoknak.

“Üzleti tevékenysége jóvoltából Sahidian közismert cégvezető és milliomos volt. Most viszont elítélt bűnöző és elveszített mindent” – mondta Erica MacDonald. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint a Payment24 negyven alkalmazottal dolgozott Teheránban, Sirazban és Iszfahanban.

XS
SM
MD
LG