Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai hatóságok: biztonságos a Pfizer és a Moderna a várandósoknak


A Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus elleni oltóanyaga
A Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus elleni oltóanyaga

A Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus-elleni oltóanyaga biztonságos a várandós nők számára is a legfrissebb tanulmányok szerint – közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Rochelle Walensky, a szervezet igazgatója szerdán arra bátorított minden várandós, szoptató, illetve gyermeket tervező nőt, hogy nyugodtan oltassa be magát.

A szakhatóság kiemelte, a csaknem 2500 fős mintán elvégzett vizsgálat eredményei szerint a két gyógyszergyár mRNS típusú vakcinája nem növeli a vetélés kockázatát.

A CDC eddig nem ajánlotta az oltást a várandós nőknek, rájuk és a kezelőorvosukra bízta a döntés az immunizációról. A mostani közlemény értelmében azonban igenis érdemes terhesen is beadatni a vakcinát, különösen, hogy a fertőzés növeli a koraszülés kockázatát, a terhesség pedig a súlyos megbetegedését. Az Egyesült Államokban eddig a várandós nők mindössze 23 százaléka kapta meg legalább az első oltását.

Kaliforniában eközben az Egyesült Államokban először kötelezővé tették a tanárok és az iskolai dolgozók oltását vagy rendszeres tesztelését.

Új-Zéland kormánya csütörtökön bejelentette, hogy a jövő év elejéig várnak az alacsony kockázatú országokból érkezőkre vonatkozó karanténkötelezettség eltörlésével.

Az ausztráliai Canberrában pedig hétnapos lezárást rendeltek el, miután azonosítottak a városban egyetlen koronavírusos fertőzést.

Magyarországon a szerdai 80 után csütörtökre 86 újonnan regisztrált fertőzöttet jelentettek. Nem hoztak újabb halálesetet összefüggésbe a járvánnyal, ez a harmadik egymást követő nap, amikor nincs halálos áldozat.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG