Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kötelezővé teszik az oltást az amerikai katonák számára


BULGARIA -- U.S. army soldiers take part in the joint military tactical training exercise "Balkan Sentinel 21" with Bulgarian and Georgian armies at Novo Selo military ground, May 31, 2021

Amilyen hamar csak lehetséges, de legkésőbb szeptember 15-ig az amerikai hadsereg minden tagjának be kell oltatnia magát a koronavírus ellen – írta a Pentagon az AP hírügynökség birtokába jutott utasításában.

A washingtoni védelmi minisztérium augusztus 9-én kezdte köröztetni ezt a dokumentumot, amelyben felszólítanak arra is, hogy az illetékesek kezdjék meg időben az előkészületeket az oltások elérhetővé tételére. A rendelet több mint kétmillió aktív szolgálatos és tartalékos embert érint.

Lloyd Austin sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2021. február 19-én
Lloyd Austin sajtótájékoztatót tart Washingtonban 2021. február 19-én

„Kérni fogom az elnök jóváhagyását, hogy legkésőbb szeptember közepéig kötelező legyen felvenni az oltást” – írta Lloyd Austin, a tárca vezetője, aki már júliusban közölte, hogy kötelezővé kívánja tenni a koronavírus elleni, eddig csak erősen ajánlott immunizációt a katonák számára.

A legfrissebb adatok szerint meglehetősen eltér az oltottsági arány a különböző amerikai haderőnemeknél, a haditengerészet tagjainak nagyjából háromnegyede már megkapott legalább egy vakcinadózist, ez az arány a légierőnél valamivel kevesebb mint kétharmad, a szárazföldi erőknél pedig ötven százalék körül van.

Egészséges és harcra kész katonák

Attól függően, hogy hol állomásoznak, a fegyveres erők tagjai számára már eddig is kötelező volt bizonyos oltások, például a kanyaró, a mumpsz, a diftéria és a himlő elleni vakcina felvétele.

„Nem fogok habozni hamarabb lépni vagy más módszert javasolni az elnöknek, ha úgy érzem, hogy arra szükség van. A nemzetünk védelméhez egészséges és harcra kész fegyveres erőkre van szükség” – hangsúlyozta a védelmi miniszter.

Joe Biden elnök, aki hétfőn arról számolt be, hogy „határozottan” támogatja Austin tervét, korábban elrendelte a kötelező maszkviselést és fizikai távolságtartást azon szövetségi dolgozók számára, akik nincsenek beoltva.

Készült az AP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG