Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai hírszerzés: Palesztin terroristák Izrael elleni támadásokra használták fel a legnagyobb gázai kórházat


Sebesültek ellátása a Hán Júniszban lévő Nasszer kórházban 2023. december 5-én
Sebesültek ellátása a Hán Júniszban lévő Nasszer kórházban 2023. december 5-én

A most nyilvánosságra hozott titkosszolgálati értékelés szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád is jelen volt az al-Sifa kórházban, ahol parancsnoki központot működtettek, több túszt őriztek és fegyvereket tároltak.

„Az amerikai hírszerző közösség biztos ezen értékelésében, és függetlenül is megerősítette azokat az információkat, amelyek értelmében a Hamász és az Iszlám Dzsihád különböző célokra használta fel a kórházkomplexumot az Izrael elleni hadjáratához kapcsolódóan” – írták a jelentésben.

E szerint a palesztin terrorszervezetek bizonyos parancsnoki-ellenőrzési tevékenységre használták a gázavárosi egészségügyi létesítményt és az alatta megtalálható alagútrendszert, illetve fegyvereket is tároltak, és „legalább néhány túszt őriztek”.

Ez az al-Sifa kórházzal kapcsolatos izraeli állítások eddigi leghatározottabb amerikai megerősítése, bár még ez az értékelés sem támasztja alá teljes mértékben a zsidó állam egyik fő megállapítását, miszerint az intézménynek központi szerepe volt a Hamász és az Iszlám Dzsihád működésében.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

Az izraeli hadsereg november 15-én ütött rajta a kórházon, ahol egyebek mellett fegyvereket, valamint egy alagutat találtak.

Az Egyesült Államok szerint a szélsőséges fegyveresek néhány nappal ezelőtt elhagyhatták a területet, de előtte érzékeny dokumentumokat és különböző berendezéseket semmisítettek meg.

Hogyan változtatta meg egy családanya és egy budapesti sürgősségi orvos életét a Hamász Izrael elleni támadása
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:16:31 0:00

Amerikai tisztségviselők arról számoltak be akkor, hogy egyéb, Izraeltől független forrásokból származó információk is igazolják az izraeli katonai akció szükségességét.

„Megerősíthetem, hogy értesüléseink szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád rejtőzködésre, a katonai műveletek támogatására és túszok fogva tartására használ fel a Gázai övezetben bizonyos kórházakat és az alattuk lévő alagutakat, így az al-Sifát is” – jelentette ki John Kirby, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője november 14-én.

Az Egyesült Államok már jó ideje a harcok intenzitásának csökkentését szorgalmazza Izraelnél a polgári áldozatok magas számára és az egyes súlyosbodó humanitárius katasztrófára tekintettel, a nemzetközi közösség egy részének tűzszüneti felhívásai közepette.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolja a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek, és mintegy 240 túszt ejtettek, akik közül 129-et továbbra is fogva tartanak.

A gázai hatóságok szerint az áldozatok száma már meghaladta a 22 ezret. Az izraeli fél szerint nagyjából nyolcezer fegyveressel végeztek eddig, erre azonban bizonyítékot nem mutattak be. A harcokban több mint 170 izraeli katona vesztette életét.

A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságának több mint 85 százaléka, 1,9 millió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Vannak, akik attól tartanak, hogy nem is térhetnek már vissza.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG