Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai külügy: Jogtalanul tartják fogva a WSJ újságíróját Oroszországban


Evan Gershkovich
Evan Gershkovich

A tárca szóvivője a The Wall Street Journal című amerikai lap riportének haladéktalan szabadon bocsátására szólított fel.

Vedant Patel arról számolt be, hogy az orosz hatóságok jogtalanul vették őrizetbe és tartják fogva Evan Gershkovichot.

„Az újságírás nem bűncselekmény (…) Elítéljük, hogy a Kreml folytatja az oroszországi független hangok elnyomását és az igazság elleni háborúját”hangsúlyozta.

A szóvivő az újság március 29-én Jekatyerinburgban őrizetbe vett munkatársának azonnali elengedését sürgette.

Azáltal, hogy a kémkedéssel megvádolt 31 éves férfi fogva tartását jogtalannak minősítették, az ügy átkerül a túszejtésekben illetékes amerikai hivatal elé, ami nagyobb figyelmet és több forrást jelent.

A WSJ határozottan tagadja az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) által Gershkovich ellen felhozott vádakat. Az újságíró szabadon bocsátására Joe Biden elnök és a washingtoni szenátus vezetői is felszólítottak.

Ehhez kapcsolódóan: Kémkedés gyanújával Oroszországban őrizetbe vették a Wall Street Journal riporterét

Az FSZB kémkedés gyanújával indított büntetőeljárást Evan Gershkovich ellen, azzal vádolva, hogy egy hadiipari üzemről gyűjtött államtitoknak minősített információkat amerikai megbízásból. A gyárat nem nevezték meg, azt sem árulták el, hol található, de közölték, hogy az uráli Jekatyerinburgban vették őrizetbe az újságírót, miközben épp titkos információkat próbált beszerezni. Bizonyítékkal nem szolgáltak. Gershkovich akár húsz év börtönt is kaphat, ha elítélik kémkedésért.

Ehhez kapcsolódóan: Griner és But – Fogolycsere Washington és Moszkva között

Az amerikai külügy szóvivője korábban tudatta, hogy Oroszország egyelőre nem biztosította a konzuli védelem elérhetőségét Gershkovich számára, ami sérti a nemzetközi jogot.

Emellett megismételte korábbi felhívását a szintén jogtalanul fogva tartott Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogos szabadon bocsátására vonatkozóan, aki immár 2018 óta rács mögött van Oroszországban.

Ehhez kapcsolódóan: Ötfokos barakkban tartják Oroszországban a munkatáborba küldött amerikait

Moszkva előző hétvégén küldött hivatalos értesítést Washingtonnak az őrizetbe vételről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kérdésre válaszolva kedden megerősítette hazája álláspontját, miszerint az amerikai újságíró bizonyíthatóan megsértette az orosz törvényeket. "Ezzel gyanúsítják, de természetesen a bíróság fog dönteni az ügyben" – mondta.

Gershkovich előzetes letartóztatását két hónapra rendelték el. A férfi ügyvédje a jövő hét nyújt be fellebbezést ezen határozat ellen.

Szakértők szerint Oroszországban a bűntetőeljárások több mint 99 százaléka a vádlott elítélésével zárul.

Evan Gershkovich a hidegháború óta az első amerikai riporter, akit kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban. A két ország között az ukrajnai harcok miatt hatalmas a feszültség.

Más, Oroszországban dolgozó külföldi újságírók az interneten támogatásukat fejezték ki kollégájuk mellett, mondván, hogy a férfi nem kém.

Gershkovich, aki 2017 óta tudósít Oroszországról, korábban a The Moscow Times újságnál és a francia AFP hírügynökségnél dolgozott. Az elmúlt hónapokban elsősorban az orosz politikáról és az ukrajnai konfliktusról írt.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG