Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai külügyminiszter: Oroszország a gabonával próbálja zsarolni a világot


Antony Blinken az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén 2023. augusztus 3-án
Antony Blinken az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén 2023. augusztus 3-án

Nem szabad fegyverként felhasználni az éhezést – jelentette ki Antony Blinken az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén, és egyúttal arra is felszólította a világ államait, hogy tegyék világossá, hogy „elegük van” Oroszország zsarolásából.

„Elég abból, hogy zsarolásra használják fel a Fekete-tengert. Elég abból, hogy ütőkártyaként használják fel a világ legsérülékenyebb embereit. Elég ebből az indokolatlan, lelkiismeretlen háborúból” – szögezte le az amerikai külügyminiszter.

Beszédében arra is kitért, hogy közel kilencven ország biztosította a támogatásáról az Egyesült Államok által előterjesztett nyilatkozatot, amelyben mielőbbi fellépést sürgetnek az ellen, hogy „az élelmiszert fegyverként, a civilek éhezését háborús taktikaként használják fel”.

Ezen szövegben nem neveznek meg egyetlen országot sem, Blinken viszont kifejezetten Oroszországról beszélt New Yorkban, aláhúzva, hogy az ukrajnai invázió súlyos kihatással van a világ élelmezésére is.

Moszkva júliusban jórészt mondvacsinált okokból visszautasította az ukrajnai gabonaexportot lehetővé tevő, tavaly nyáron kötött szerződés meghosszabbítását. Azóta pedig az orosz megszálló hadsereg nagy erőkkel bombázza a kikötői létesítményeket és gabonaraktárakat a Fekete-tenger és a Duna partján.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

Oroszország azt állítja, hogy a nemzetközi közösség nem tartja be arra vonatkozó vállalásait, hogy nem gördít akadályokat az orosz élelmiszer és műtrágya exportja elé.

Közvetlen büntetőintézkedések nincsenek érvényben az orosz gabonaexportra vonatkozóan, bizonyos orosz pénzintézetek, cégek és személyek ellen ugyanakkor rendeltek el szankciókat, amelyek nehezítik a szállítást Moszkva szerint. Az Egyesült Államok elutasította az orosz panaszt.

„Amikor kiszállt a megállapodásból Oroszország több gabonát exportált magasabb áron, mint valaha” – mutatott rá az amerikai diplomácia vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország feltételei teljesítése esetén kész visszalépni a gabonaalkuba

Majd bejelentette, hogy Washington további 362 millió dollárt fordít az élelmezési helyzet javítására tucatnyi afrikai országban és Haitin.

Az alku csaknem egy éve alatt eddig mintegy 32,8 millió tonnát exportáltak a világszervezet adatai alapján, ennek több mint fele kukorica, nagyjából negyede búza volt.

Az ügy egyre sürgetőbb, mivel júniusban kezdődött a betakarítás Ukrajnában, a tranzitútvonal kiesése pedig nehéz helyzetbe hozza Kijevet és az importáló államokat. A szárazföldi útvonalak kapacitása jóval alacsonyabb, mint a hajózási, ráadásul az ukrán gabonadömping már így is felzúdulást keltett a régióban.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG