Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok elkobozta az iráni olajat egy orosz tartályhajóról Görögországban


Az akkor orosz zászló alatt hajózó tanker Marmara Ereglisi kikötőjében, Törökországban 2022. január 16-án
Az akkor orosz zászló alatt hajózó tanker Marmara Ereglisi kikötőjében, Törökországban 2022. január 16-án

Görög forrásokra hivatkozó híradások szerint az Egyesült Államok elkobozta az iráni olajat egy oroszok által üzemeltetett hajóról az Égei-tengeren, a görögországi Evia szigete közelében.

Az "amerikai hatóságoknak a hajó rakományát érintő jogi beavatkozása" nyomán most folyik az olaj "átadása" az Egyesült Államok kormányának költségén – közölte egy, az AP hírügynökség által május 26-án idézett, meg nem nevezett tisztviselő.

A hajót már április 15-én lefoglalták ideiglenesen a görög hatóságok, amikor lehorgonyzott Karystos kikötőjénél, Evia szigetén. Akkor orosz zászló lobogott rajta, és 19 fős orosz legénység volt a fedélzetén.

A görög parti őrség azt közölte, hogy azért lépett így, mert a gyanú szerint a tanker megsértette az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciókat.

Az egyelőre nem világos, hogy az olajat azért kobozták-e el, mert iráni volt és így amerikai szankciók alá esett, vagy pedig azért, mert a nevét nemrégiben Pegasról Lanára változtató és május elseje óta iráni zászló alatt hajózó tartályhajó ellen is büntetőintézkedések vannak érvényben.

A görög hajózási minisztérium egyik, a Reuters által idézett forrása szerint az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma "tájékoztatta Görögországot arról, hogy a hajó rakománya iráni olaj".

"A rakományt áttették egy másik hajóra, melyet az Egyesült Államok bérelt" – tette hozzá a forrás, további részletek közlése nélkül.

Az Egyesült Államok május 25-én szankciókat vezetett be egy, szerinte oroszok által támogatott és az Iráni Iszlám Forradalmi Gárda javára ténykedő olajcsempész- és pénzmosó hálózat ellen.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG