Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ami nálunk megy, az nem egy oltási terv az orvosi kamara elnöke szerint


A járványügyi bevetési egység gyakorlatozik a Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. augusztus 27-én.
A járványügyi bevetési egység gyakorlatozik a Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. augusztus 27-én.

Kincses Gyula szerint jó dolog átvenni a WHO prioritáslistáját, de az oltási terv nem ezt jelenti, hanem a gyakorlati megvalósítás részleteinek is szerepelnie kéne benne. Illetve értelmesebb lenne veszélyeztetettség alapján adni az oltást, nem pusztán nagy foglalkozási csoportonként.

Dr. Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara (MOK)elnökét az ATV-n kérdezték arról, hogy hiányol-e bármit a magyar oltási tervből. "Majdnem, hogy azt mondtam, hogy az oltási tervet" - válaszolta Kincses Gyula. A kamara elnöke szerint nálunk egy prioritáslistát állítottak fel, ami WHO elveinek megfelelő, azonban egy oltási terv nem ezt jelenti.

"Az oltási tervben a gyakorlati kivitelezést is kéne látni, hogy hol lesznek az oltások, hogyan lesznek elérve az egyes csoportok" – magyarázta.

A tapasztalataik szerint az orvosok sem tudják mind egyértelműen, hogy hogyan kaphatják meg az oltást, a tájékoztatás színvonalában nagy az eltérés megyénként is. Nem igazán érzik a szervezettséget, de nagyon remélik, hogy hamarosan belejön az egészségügy, mert fontos lenne.

Elmondta, megérti, hogy a kormány se tudja, hogy milyen ütemben adnak vakcinákat Magyarországnak. De szerinte annak lenne értelme, ha nem olyan széles rétegeket jelölnének ki egy körben, mint az orvosok összesen, aztán "ABC-szerint" oltani őket, hanem közöttük is a veszélyeztetettebbeket lenne okosabb megtalálni és kiemelni először.

Például a pedagógusok közül is előrébb kéne venni az idősebb vagy rizikócsoportba sorolható embereket mondjuk az egészségesebb, 30 év körüli kollégáikhoz képest.

Elmondta még, hogy ha a Pfizer oltása lesz az országban a meghatározó, akkor oltópontokon érdemesebb ezeket beadni, mert az oltás különösen hideg tárolásához szükséges felszerelés kevésbé fog rendelkezésre állni a háziorvosoknál.

A prioritások kijelölésénél viszont pont a háziorvosokat kéne előrébb venni, mivel ők ismerhetik a legjobban a praxisukhoz tartozó emberek veszélyeztetettségét, és ők maguk is veszélyesebb körülmények kört dolgoznak.

Kincses Gyula szerint jó lenne tudni, hogy kormány hogy gondolkozik ezekről. A kamarai elnök szerint lesz elég oltás ahhoz, hogy a kiemelten kockázatos csoportok megkapják a védettséget.

A lehetséges lazításokkal kapcsolatban fogalma sincs arról, hogy szóba jöhetnek-e hamarosan vagy sem. Pár napból ugyanis nem lehet szerinte komolyabb következtetéseket levonni, az pedig csak később derül ki, hogy az ünnepi időszakban mennyire terjedt tovább a járvány.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG