Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kockázatos brit oltási stratégia: kétféle COVID-vakcina keverve?


Egy férfi csókolja meg párját Szilveszter éjjelén maszkban New Yorkban. 2020. december 31.
Egy férfi csókolja meg párját Szilveszter éjjelén maszkban New Yorkban. 2020. december 31.

A brit hatóságok engedélyezték, hogy kivételes alkalommal kétféle koronavírus elleni védőoltást is kaphatnak az emberek. Szakértők szerint ez kockázatos lehet, mert nem igazolták még kísérletekkel, hogy két eltérő oltóanyag-dózissal is kialakulhat-e a védettség.

A jelenlegi, COVID-19 elleni védőoltásokból, 1-2 hét várakozási idővel két dózist kell beadni, hogy biztosan kialakuljon a teljes védettség. Az Egyesült Királyságban, ahol a világon elsőként indult az oltóprogram, a napokban bejelentették, hogy ha hiány mutatkozik egyféle vakcinából, akkor azoknak, akik az első dózist már megkapták, a második egy másik típusú oltóanyagból is beadható.

Keverhetők az oltások, de bizonytalan az eredmény

Mary Ramsay, az angliai közegészségügyi hivatal vezetője azt mondta, ilyen eljárást csak ritkán, szélsőséges esetekben alkalmaznának. Alapvetően nem javasolják az oltóanyagok „keverését”, de ha súlyos vakcinahiány lép fel, vagy, ha nem tudni, hogy az első dózist melyik készítményből kapta a páciens, akkor egy ilyen szükségmegoldáshoz folyamodhatnak az orvosok.

„Amikor csak lehet, mindenkit egyféle vakcinával kell beoldani, de ha ez nem lehetséges, akkor jobb, ha kétféle oltást kap az ember, mintha egyáltalán nem kapná meg a második dózist” – fogalmazott.

Az Egyesült Királyságban eddig kétféle koronavírus-ellenes védőoltást engedélyeztek: a Pfizer-BioNTech-féle vakcinát és az AstraZeneca, az Oxford Egyetem által fejlesztett oltóanyagát. Mindkét készítményt két dózisban kell beadni a megbízható védettség kialakításához.

Ahogy azt a hivatalos brit oltási szabályzat is megjegyzi: egyelőre nem állnak rendelkezésre bizonyítékok arra, hogy az oltások „keverve” is hatékonyak, de már folynak a kutatások ennek kiderítésére.

Vitatott brit oltási szabályozás

A hét elején a szigetországban bejelentettek egy másik vitatott, oltásokkal kapcsolatos szabályt is: eszerint a második, emlékeztető oltást később kezdik csak el beadni a jelentkezőknek, és ehelyett inkább több ember kapja meg az első dózist. Az emlékeztető oltás után közel 100 százalékos védettség alakul ki a koronavírussal szemben, míg egy dózis csak részleges immunitást ad. A brit döntéshozók abban bíznak, hogy a korlátozott mennyiségű oltóanyaggal, így kevésbé erős, de szélesebb körű immunizálással hatékonyabban lassítható a járvány terjedése.

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Az Egyesült Államok vezető immunológusa, Anthony Fauci pénteken bírálta a brit stratégiát, és azt javasolta, az USA-ban inkább maradjanak az eredeti tervnél, vagyis aki bejelentkezik a védőoltásra, az egy hét eltéréssel két dózist kapjon.

December 30-án engedélyezték a brit hatóságok az Oxford-AstraZeneca vakcináját, azt ígérték, hogy a már meglévő oltóanyaggal együtt így hetente akár 2 millió embert is be tudnak majd oltani. A brit kormány 100 millió adagot rendelt a vakcinából, ez 50 millió ember oltására elég. Ez a mennyiség a Pfizer/BioNtech oltóanyagával együtt elég lesz a teljes lakosság számára.

A britek hazai fejlesztésű vakcinájának hatékonysága körül volt némi kavarodás: az Oxford-AstraZeneca-oltóanyagból a közelmúltban egyes betegek csak fél adagot kaptak, és ők 90 százalékos védettséget szereztek, a teljes dózist kapók között viszont csak 62 százalékos volt a vakcina hatékonysága. Igaz, hogy a második csoportból azok, akik megfertőződtek, nem mutattak komoly tüneteket. A Pfizer/BioNTech oltószerét egyébként már több mint 600 ezer ember kapta meg az Egyesült Királyságban.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG