Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nekik csak teljes árú cukor és liszt jár – így készülnek a civilek a karácsonyi ételosztásra


Élelmiszercsomag- és ebédosztás a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége rendezésében a Népligetben 2019. december 25-én
Élelmiszercsomag- és ebédosztás a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége rendezésében a Népligetben 2019. december 25-én

Idén is a Népligetben szervezik a korábban a Blaha Lujza téren tartott háromnapos karácsonyi ételosztást a hazai krisnások. Az ajándékcsomagból most először marad ki a liszt, a cukor és az olaj, mert a jótékonysági szervezetekre nem vonatkozik a kedvezményes ár. „​Amit eddig kihoztunk 120 ezerből, az most kétszázezer” – mondják. A civil segítő szervezetek is megérzik a válságot, miközben egyre többen szorulnak segítségre.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége Ételt az Életért Alapítványa húsz évig a Blaha Lujza téren tartotta a karácsonyi ételosztást, valamint minden hétköznap a közeli Márkus Emília utcában adtak meleg ebédet a rászorulóknak, de évekkel ezelőtt egyre kijjebb szorultak, több olyan hatósági jelzés érkezett, amely alapján arra jutottak, hogy nemkívánatos az ottani jelenlétük – mondta a Szabad Európának Szilaj Péterné, a szervezet szóvivője.

Következett a Teleki tér, a Városliget, majd a Népliget. A Blaha azonban annyira a köztudatban maradt, hogy előfordult, hogy az elköltözésük utáni években a rászoruló emberek 24-én még ott álltak sorban, és várták őket – mesélte. Még mindig azon dolgoznak, hogy eljusson az emberekhez az új helyszín, amely a Népliget planetárium melletti része.

Idén is ott lesz a karácsonyi ételosztás december 24-én, 25-én és 26-án, napi kétezer adag meleg étellel és ajándékcsomaggal készülnek.

A helyszín előnye a szóvivő szerint, hogy a Volánbusz-pályaudvar közelsége miatt a vidékről érkező rászorulók is könnyen elérhetik, és talán nekik még nagyobb szükségük van erre a lehetőségre, mert Budapesten sok más jótékonysági szervezet is készül a karácsonyra, a vidéki kistelepüléseken ilyen kevesebb van.

„Sokszor halljuk, hogy olyanok is sorba állnak, akik nem is rászorulók, de ezt vajon miből állapítják meg, akik ilyen rosszalló megjegyzéseket tesznek? Aki szerzett magának egy jó állapotú használt kabátot, és odafigyel a külsejére, még lehet rászoruló. Szerintem aki felül a buszra, vonatra, és az egész napját erre az utazásra szánja, az rászoruló” – fogalmazott.

Mint mondta, az egész évük arról szól, hogyan oldják meg a rezsi és az élelmiszerárak drágulása miatt kialakult helyzetet. Rájuk a kedvezményes üzemanyagár sem vonatkozott, éves szinten csak ez az árkülönbség ötmillió forinttal növelte meg a költségeiket.

Az alapvető élelmiszerekre még létező ársapkák kedvezményéből sem részesülnek, vagyis a főzéshez szükséges lisztet, cukrot, olajat drágán kénytelenek megvenni – hívta fel rá a figyelmet.

Az élelmiszerárak robbanása miatt változnak a segélycsomagok

A rászorulóknak adott karácsonyi ajándékcsomagokba eddig mindig tettek lisztet, cukrot, olajat, aminek nagyon örültek az emberek, de idén ez most másképp lesz, nem éri meg ezeket nagy mennyiségben megvenni magas áron, helyette konzervet, gyümölcsöt, savanyúságot, margarint és hasonló fontos élelmiszereket tesznek a szatyorba – mondta a szóvivő.

Arról is beszélt, hogy nemrég volt egy lakossági élelmiszergyűjtő akciója a Magyar Élelmiszerbanknak, amelyben ők is részt vettek, önkénteseik plázákban és hipermarketekben gyűjtötték a tartós élelmiszert, amit a vásárlók adományoztak a rászorulóknak.

„Az emberek továbbra is szívesen adnak és örömmel vásárolnak jótékonysági célra, de érezhető volt, hogy az elmúlt évekhez képest idén sokkal kevesebb élelmiszer gyűlt össze” – fogalmazott.

December 3-án Óbudán indult karácsonyi akciósorozatuk, azóta Pécsett, Debrecenben és Kecskeméten rendeztek ételosztást. Hátravan még az egri, a Somogy megyei és a népligeti háromnapos akciójuk.

A nagy kedvenc a székelykáposzta, mellette bab- és lencsealapú meleg ételeket szoktunk ilyenkor készíteni. Szóját használunk hús helyett, meglehetősen ügyes szakácsaink vannak, sokan észre sem veszik a különbséget” – mondta.

Egész évben hétköznapokon kétezer adag meleg ételt adnak Budapesten a rászorulóknak a Népligetben és kerületi osztópontokon. Vidéken még ezer adag készül, országosan így napi háromezer adag meleg ételt adnak. A hajléktalanszállókra még szombaton is visznek ételt.

Arra számítanak, hogy idén a korábbi évekhez képest is többen jönnek a karácsonyi ételosztásra. Szilaj Péterné szerint akiknek nincsenek tartalékaik, akik alkalmi munkákból, nagyon kevés pénzből élnek, azokat nagyon érzékenyen érinti a mostani drágulás. Sokan újonnan kerülnek olyan élethelyzetbe, hogy jól jönne nekik ez a segítség karácsony idején, reméli, hogy hozzájuk is eljut ennek a lehetőségnek a híre.

Ehhez kapcsolódóan: Lassan luxus lesz az élelmiszer, annyira megdrágult a bevásárlás

A Heti Betevő is készül a karácsonyra

Most lesz kilencéves a Heti Betevő. Civilek minden vasárnap minőségi, éttermi ételt adnak rászoruló embereknek, mintegy hétszáz adagot országosan – mondta a Szabad Európának Holczer-Nagy Emese önkéntes, az egyik alapító. Mindig kiadós, húsos ételt adnak, ezeket éttermek főzik meg az alapanyag áráért cserébe. A rezsiköltségek emelkedése miatt ez egyre nagyobb vállalást jelent az éttermek részéről is – tette hozzá.

Eleinte a bulinegyed szórakozóhelyein, kávézóiban és éttermeiben gyűjtötték az adományokat kihelyezett perselyekben. Egy időben nyolcvan-száz perselyük is kint volt, de az évek alatt professzionálisabbá és egyszerűbbé alakították át a pénzgyűjtést, próbálják a számlájukra terelni az adományokat. Közhasznú egyesületté váltak, a felajánlott egy százalékokat is tudják fogadni. Aukciókat is szerveznek, ahol művészek által felajánlott alkotásokra lehet licitálni – mesélte. Éves szinten 20-22 millió forintot tudnak összegyűjteni.

Évekkel ezelőtt az éttermek harmada még adományba adta az ételt, mostanában, főleg a rezsi- és élelmiszerárak drasztikus emelkedése óta ez egyre ritkább, és már az is nagy dolog, hogy alapanyagárban elkészítik nekik az ételeket heti rendszerességgel. Voltak olyan éttermek is, amelyek kiszálltak – mondta Holczer-Nagy Emese.

Az elsőként alakult, VII. kerületi csoport a Klauzál téren háromszáz adag meleg ételt oszt vasárnaponként. Van hat-nyolc étterem és szálloda, amelyek felváltva vállalják a főzést. Már a VIII. kerületben, Makón, Székesfehérváron és Pécsett is működik helyi csoportjuk, ők száz-száz adag ételt tudnak szétosztani.

A drágulást ők is a bőrükön érzik, többet kell fizetniük az éttermeknek az alapanyagokért.

„​Amit eddig kihoztunk 120 ezer forintból, az most kétszázezer” – fogalmazott.

A Klauzál téren minden vasárnap 13 órakor kezdődik az ételosztás, előtte karszalagot kapnak az ott lévők, hogy ne forduljon elő, hogy valaki végigállja a sort, és már nem jut neki étel. Dobozolva megkapják a meleg ételt, mellé evőeszközt, kenyeret és süteményt – mondta Holczer-Nagy Emese.

Ehhez kapcsolódóan: „Némely bútoromtól meg kell váljak, hogy tüzeljek” – Túlélni ott, ahova még a kormány adományfájából sem jut

Akinek nem jut karszalag, annak is megpróbálnak adni valamit, például gyümölcsöt, de olyan nap is van, amikor még repetázni is lehet. Eleinte hajléktalanellátó intézményekből jöttek az emberek, majd a nyugdíjasok, sokgyermekes családok, egyedülállók.

Mint mondta, karácsonyra igyekeznek valamilyen ünnepi ebédet adni. Idén most vasárnap, 18-án lesz ez az alkalom. A menü sült kolbász lesz hagymás tört krumplival és párolt lila káposztával. A kolbászt egy vidéki húsüzem küldi adományként, a Kőleves süti meg, és ők készítik a köretet is. Mellé meleg alsóruházatot adnak, zoknit, cicanadrágot, bugyit, alsónadrágot, valamint egy önkéntes csoport sapkát és sálat horgolt a rászorulóknak. Ezenfelül szokott érkezni még karácsonyra gyümölcs- és csokiadomány is – mesélte.

Ehhez kapcsolódóan: Most jönnek csak az igazán nehéz hónapok

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG