Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Andrej Babiš a cseh elnökválasztás első fordulójának fő esélyese


Andrej Babiš és Orbán Viktor Prágában 2021. szeptember 29-én
Andrej Babiš és Orbán Viktor Prágában 2021. szeptember 29-én

A csalási vádak alól első fokon nemrég felmentett volt kormányfő vezeti a legfrissebb felméréseket néhány nappal az e heti választás előtt, elemzők szerint azonban a második fordulóban alulmaradhat.

A jórészt jelképes hatalommal járó, azonban komoly presztízsű tisztségért nyolc jelölt szállt versenybe. Az első forduló január 13–14-én lesz. Amennyiben egyik induló sem szerez abszolút többséget, akkor a legtöbb voksot begyűjtő két jelölt között második szavazási körre kerül sor a hónap végén.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelenleg ellenzékben lévő, 68 éves Babiš támogatottsága a legnagyobb, de nem sokkal vezet fő riválisai, Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Danuše Nerudová közgazdászprofesszor előtt.

A győztes léphet majd a Babiš szövetségeseként számontartott, második ötéves ciklusát márciusban lezáró Miloš Zeman helyébe, akit sokan támadnak oroszbarát és a kínai kapcsolat szorosabbra fűzését támogató álláspontja miatt.

Andrej Babiš az elmúlt évtized során megkerülhetetlen tényező volt az ország belpolitikájában, először befolyásos pénzügyminiszter, majd kormányfő, amíg a vele szemben egységre lépő ellenzék 2021-ben le nem váltotta, annak ellenére hogy pártja, az ANO nyerte a legtöbb helyet a parlamentben.

Ehhez kapcsolódóan: Lemondott az Andrej Babiš vezette cseh kormány

A bevándorlásellenes, euroszkeptikus Babiš a kampány során végig kerülni próbálta az ukrajnai háború témáját, mondván, hogy a hazai problémákra, például a magas inflációra kíván koncentrálni, amelyért az ötpárti koalíciós kormányt tette felelőssé. A szlovákiai születésű politikus a rendszerváltás előtt a helyi kommunista párt tagja volt.

A prágai városi bíróság hétfőn első fokon felmentette a populista politikust az ellene európai uniós támogatások elcsalása miatt indult ügyben. Az ítélet szerint nem nyert bizonyítást, hogy törvénysértést követett volna el.

Ehhez kapcsolódóan: Felmentették csalási ügyében Andrej Babišt Csehországban

Az ügyészség szerint a jelentős vállalatbirodalma miatt amúgy is összeférhetetlenséggel vádolt milliárdos üzletember még pártja 2011-es alapítása előtt jogtalanul nyert el egy közösségi kisvállalkozói támogatást ötvenmillió korona (körülbelül 825,5 millió forint) értékben egy Prágához közeli konferencia-központ építésére azáltal, hogy eltitkolták a pályázó cég tulajdonosi hátterét, a több ágazatot átfogó, hatalmas árbevételű Agrofert-csoport ugyanis nem lett volna jogosult.

A Forbes 2021-es listája szerint az ország ötödik leggazdagabb emberének számító Babiš végig határozottan tagadta bűnösségét, többször is politikailag motiváltnak minősítette az eljárást.

Ugyan Csehországban az elnöki tisztség nem jár jelentős hatalommal, az államfő szerepe mégis fontos a közvélemény formálásában, az ország képviseletében, illetve a kormányfő, a jegybankelnök és az alkotmánybírók kinevezésében.

Babiš ellen korábban Franciaországban is vizsgálat indult, miután kiszivárgott iratokból kiderült, hogy még 2009-ben megvásárolt egy kastélyt 22 millió dollárért egy offshore vállalaton keresztül.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG