Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Andrés séf egységet sürget az ukrajnai élelmiszersegélyekben a kemény tél előtt


Zelenszkij elnök kezet ráz Andrés séffel Kijevben 2022 augusztusában
Zelenszkij elnök kezet ráz Andrés séffel Kijevben 2022 augusztusában

José Andrés, akinek World Central Kitchen (WCK) nevű csoportja több mint 130 millió adag ételt osztott ki Ukrajnában az orosz invázió februári kezdete óta, az élelmiszer-segélyezési erőfeszítések jobb összehangolására szólított fel az országban a brutálisnak ígérkező tél előtt.

Ahogy elhúzódik a háború, úgy apadnak az adományok – figyelmeztetett –, ami azt jelenti, hogy a rövid távú sürgősségi segélyt nyújtó WCK-nak meg kell kezdenie működése lassítását, pont akkor, amikor a hideg idő valószínűleg rátesz még egy lapáttal a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő ukránok millióinak problémáira.

Andrés, akinek munkáját Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is dicsérte csütörtökön az általában a harctéri és diplomáciai eseményekre összpontosító televíziós beszédében, még ebben a hónapban felkeresi a WCK 7500 ukrajnai elosztóhelyét, hogy támogatást toborozzon az országban a folyamatos élelmiszersegély érdekében.

„A készpénz előbb-utóbb elkezd fogyni, ezért felhívok minden olyan országot, amely támogatni akarja Ukrajnát (…) hogy szükségünk van rá” – mondta a Reutersnek a Kijev melletti Irpinyben.

Irpinyt azután foglalták vissza az ukrán erők, hogy az orosz támadások március elején csaknem háromszáz emberrel végeztek a városban.

„Ha mindenki csak a maga dolgát csinálja, lehet, hogy meg kell dupláznunk az erőfeszítéseinket, pénzt veszítünk, és mégsem segítünk Ukrajnán most, amikor jön a tél” – tette hozzá a Michelin-csillagos spanyol séf.

Az ENSZ becslése szerint az invázió óta legalább tizenkétmillió ember hagyta el az otthonát Ukrajnában, több mint ötmillióan a szomszédos országokba mentek, hétmillióan Ukrajnán belül menekültek el.

Szélesebb hatókör

A WCK egy nappal azután kezdte meg az emberek etetését a lengyel–ukrán határon, hogy Oroszország elindította „különleges katonai műveletét”. Hamarosan kiterjesztette munkáját Ukrajnában, ahol az emberek gyakran napokig vártak arra, hogy elmeneküljenek a bombázott területekről.

Andrés, aki csütörtökön Kijevben találkozott Zelenszkijjel, elmondta, hogy azóta ötezer önkéntes készített és osztott ki több millió adag ételt Ukrajnában.

Az ételszükséglet újra nőhet, mivel az ukrán hatóságok akár 350.000 ember áttelepítését is tervezik az ország keleti, Donyec-medencei területéről, ahol heves harcok folynak.

Zelenszkij azt mondta, hogy ő és kormánya megállapodott Andrésszel, hogy „kiszélesítik a WCK humanitárius küldetésének hatókörét, különösen azokon a területeken, amelyek lépésről lépésre szabadulnak fel az orosz megszállás alól”. További részleteket még nem közöltek.

Andrés azt mondja, hogy csoportja gyorsabban és agilisabban reagál a katasztrófákra, mint az olyan nagyobb intézmények, mint az Egyesült Nemzetek Élelmezési Világprogramja, de igyekeznek partnerségre lépni ezekkel a szervezetekkel, hogy folytathassák a nagyon jelentős mértékű ételosztást Ukrajnában.

A séf, aki segített népszerűvé tenni a spanyol tapast az Egyesült Államokban, és megalapította a WCK-t a 2010-es, több mint kétszázezer ember halálát okozó haiti földrengés után, azt mondja: Ukrajna problémái globális aggodalomra adnak okot, mert az ország a világ kulcsfontosságú gabonaexportőre.

Arról is beszélt, hogy a WCK visszatarthatta volna az ottani ételek elkészítésére fordított 250 millió dollár egy részét, ha tudta volna, hogy hosszabb ideig lesz szükség a szolgáltatásaira, ám akkoriban minden ételnek megvolt a helye – tette hozzá.

Spekulációk a krími orosz katonai bázison történt robbanások körül
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:03 0:00
Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG