Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyugati országok másfél milliárd eurós katonai segélyt ígérnek Ukrajnának


Zelenszkij ukrán elnök beszél videón a koppenhágai adományozói konferencia résztvevőihez 2022. augusztus 11-én
Zelenszkij ukrán elnök beszél videón a koppenhágai adományozói konferencia résztvevőihez 2022. augusztus 11-én

Nyugati országok több mint másfél milliárd eurós segítségre kötelezték el magukat Ukrajnának készpénzben, felszerelésben és kiképzésben augusztus 11-én egy adományozói konferencián, hogy javítsanak Ukrajna katonai képességein az Oroszország ellen vívott háborúban.

A pénzt 26 ország ígérte oda a védelmi miniszterek koppenhágai konferenciáján – mondta el Morten Bodskov dán védelmi miniszter újságíróknak.

„Minden ország, amelyik eljött Koppenhágába, azzal a szándékkal érkezett, hogy támogassa Ukrajnát” – közölte Bodskov az egynapos találkozó végén.

A pénzt fegyverek, rakéták és lőszerek szállítására, Ukrajna fegyvergyártásának növelésére, ukrán katonák kiképzésére, valamint a háború sújtotta ukrajnai területek aknamentesítésére fordítják.

Bodskov szerint Lengyelország, Szlovákia és Csehország védelmi miniszterei jelezték, hogy készek fokozni tüzérségi rendszerek, lőszerek és egyéb katonai felszerelések gyártását Ukrajnának.

Közös nyilatkozatukban az országok ígéretet tettek Ukrajna katonai támogatásának folytatására és fenntartására, és megállapodtak abban, hogy szeptemberben virtuális találkozót tartanak.

Putyinnak nem lett igaza

Nagy-Britannia további háromszázmillió eurót ígért, beleértve rakéta-sorozatvető rendszereket és precíziós irányítású M31A1 rakétákat, amelyek akár nyolcvan kilométeres távolságból is képesek eltalálni a célpontot.

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint az adományok „annak az ellenkezőjét bizonyítják”, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök mostanra jósolt – hogy a nyugati kormányok „mind megunják a konfliktust, és a nemzetközi közösség különböző irányokba indul el”.

Wallace azt is elmondta, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója „sok területen kezd kudarcot vallani”.

Dánia is extra vállalást tett

Dánia további kötelezettségeket vállalt Ukrajna katonai védelmének segítésére.

„Nem hagyunk cserben benneteket” – mondta Mette Frederiksen dán miniszterelnök a konferencia megnyitásakor. Dánia 113 millió dolláros új hozzájárulást jelentett be, amely az 5,8 milliós kis északi ország teljes támogatását ötszázmillió dollár fölé emelné. A kormányfő ezt „óriási adománynak” nevezte.

Ukrajna ismét arra kérte a Nyugatot, hogy küldjön több fegyvert, köztük nagy hatótávolságú tüzérségi eszközöket, Moszkva pedig azzal vádolta a nyugati országokat, hogy elhúzzák a konfliktust azzal, hogy több fegyvert adnak Ukrajnának.

Medvegyev egyértelmű nyilatkozata

Oroszország augusztus 11-én egyértelmű lépéseket tett a kelet-luhanszki térség feletti ellenőrzésének megerősítésére, miután a múlt hónapban kiűzte onnan az utolsó ukrán csapatokat is.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök elmondta, hogy a térségben tett látogatásán Oroszország legmagasabb rendészeti és biztonsági tisztviselői mellett az építkezésért felelős miniszter is csatlakozott hozzá.

Medvegyev, aki jelenleg az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Telegramon közölte: Luhanszk városában találkoztak a Kreml támogatását élvező helyi tisztségviselőkkel, hogy megvitassák „az infrastruktúra helyreállítását, a kórházak rendbehozatalát és az iskolák felkészítését a tanévkezdésre, valamint a szociális problémák megoldását és a civilek támogatását”.

Luhanszk és Donyeck alkotja a Donyec-medencét, azt a területet, amely hónapok óta a háború középpontjában áll. Míg Moszkva Luhanszkot már ellenőrzi, most Donyeck maradék részének elfoglalásáért harcol.


Készült a Reuters, az AP és a dpa tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG