Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Andrzej Duda: Moszkva felborítja a regionális biztonságot a taktikai atomfegyverek Belaruszba telepítésével


A lengyel és a portugál elnök Varsóban 2023. augusztus 22-én
A lengyel és a portugál elnök Varsóban 2023. augusztus 22-én

Andrzej Duda lengyel elnök kedden azt mondta, hogy Oroszország már elkezdte néhány rövid hatótávolságú nukleáris fegyverének áthelyezését a szomszédos Belaruszba. Ez a lépés szerinte megváltoztatja a térség és az egész NATO biztonsági struktúráját.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és belarusz kollégája, Alekszandr Lukasenka múlt hónapban közölte, hogy Moszkva a terv márciusi bejelentése után már átszállította taktikai nukleáris fegyverei egy részét Belaruszba. Az Egyesült Államok és a NATO ezt nem erősítette meg.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár „veszélyesnek és vakmerőnek” minősítette és elítélte Moszkva retorikáját, de júliusban azt mondta, hogy a szövetség nem lát változást Oroszország nukleáris helyzetében.

A taktikai nukleáris fegyvereket harctéri használatra fejlesztették ki, hatótávolságuk rövid, és alacsony a teljesítményük a nagy hatótávolságú rakétákra szerelt, sokkal erősebb nukleáris robbanófejekhez képest. Oroszország kijelentette: fenntartja az ellenőrzést azok felett az atomfegyverek felett, amelyeket Belaruszba küld.

Ehhez kapcsolódóan: Akár blöff, akár nem, a Putyin által bejelentett atomfegyver-telepítés Belaruszba fokozza a kardcsörtetést

Duda a varsói látogatáson részt vevő portugál elnökkel, Marcelo Rebelo de Sousával közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt.

„Beszéltem De Sousa elnöknek Vlagyimir Putyin határozatainak végrehajtásáról, arról, hogy Belarusz területére szállítják Oroszország taktikai nukleáris fegyvereit – mondta Duda. – Valóban, a folyamat elkezdődött, látjuk.”

Duda nem árult el részleteket, ám azt mondta, hogy mindez „nyilvánvaló módon megváltoztatja a biztonsági architektúrát Európának azon a részén, ahol mi vagyunk. Megváltoztatja a biztonsági architektúrát közvetlen szomszédságunkban, de ugyanakkor a NATO keleti szárnyán is. Tehát valójában megváltoztatja a helyzetet az egész szövetség számára.”

Lukasenka szerint az az értelme az orosz nukleáris fegyverek befogadásának, hogy elrettentsék az agressziótól a NATO-tag Lengyelországot, még akkor is, ha Varsó semmi ilyennel nem fenyegetőzött. Lengyelország katonai, humanitárius és politikai támogatást nyújt a szomszédos Ukrajnának az orosz invázió elleni küzdelemben, és részt vesz az Oroszországgal és Belarusszal szembeni nemzetközi szankciókban.

Ehhez kapcsolódóan: „Muszáj mindent rögzíteni, különben feledésbe merül” – egyetlen büntetőeljárás sem indult a három éve bántalmazott belarusz tüntetők ügyében

De Sousa megígérte, hogy továbbra is támogatják Ukrajna harcát, akárcsak a régió többi országát, mondván: ez ugyanolyan fontos Portugália számára, mint a saját szomszédságában fennálló helyzet.

„Egységesek vagyunk, szolidárisak vagyunk, nem tétovázunk. Tudomásul vettem a lengyel aggodalmakat, amelyeket úgy lehet érteni, hogy szorosan figyelemmel kell kísérni minden olyan lépést, amely megkérdőjelezi az Európai Unió vagy a NATO keleti határait” – mondta De Sousa.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG