Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Anglia lazított, az oltottak könnyebben utazhatnak


Vásárlók Londonban, az Oxford Streeten 2020. december 2-án. Képünk illusztráció
Vásárlók Londonban, az Oxford Streeten 2020. december 2-án. Képünk illusztráció

Az elmúlt 24 órában valamelyest csökkent, de még mindig tizenegyezer felett van Magyarországon az új fertőzöttek száma. Elhunyt 91 beteg. A hét eleje óta emelkedett a kórházban lévők és a lélegeztetőgépen lévő száma is. Közben Angliában megszűnt a külföldről beutazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége.

Magyarországon csütörtök óta 11.559 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.695.991 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 beteg, velük az elhunytak száma 42.360 főre emelkedett.

A hivatalos járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 229.710 fő. 5152 koronavírusos beteget ápolnak kórházban – számuk hétfőn még a 444 összesítése szerint, 4919 volt, közülük 209-en vannak lélegeztetőgépen, ez a szám is emelkedett hétfő óta, akkor 168-an szorultak gépi lélegeztetésre.

Könnyebbé vált a beutazás Angliába

Megszűnt a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége pénteken. Az új szabályozás brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint 5-kor lépett érvénybe, és

a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utasokra vonatkozik.

A teljes körű beoltottságot a hatóságok jelenlegi meghatározása szerint két beadott oltási adag, illetve az egykomponensű Janssen-vakcinából értelemszerűen egy beadott dózis jelenti. A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagait ismeri el.

Ezzel teljesen megszűntek az Angliába utazók koronavírus-tesztelési kötelezettségei.

Január első hetéig a beutazóknak az indulás előtt is koronavírustesztet kellett végeztetniük, az érkezés után pedig PCR-szűrésnek kellett alávetniük magukat, és ennek eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.

Az indulás előtti kötelező tesztet az idei év elején már eltörölte a brit kormány, és nem sokkal később az érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelmét is feloldották, de az érkezés utáni második nap végéig el kellett végeztetni egy gyorstesztet. Most ez az utolsó tesztkötelezettség is megszűnt a teljes körűen beoltott beutazók esetében.

Mi a helyzet a nem teljes körűen oltottakkal?

A nem teljes körűen beoltottnak számító beutazóknak sem kell péntektől az angliai érkezés utáni második tesztet elvégeztetniük. Ezt az eddig érvényes szabályozás alapján az érkezési utáni nyolcadik napon kellett megcsináltatni.

Nekik február 11-től a beutazáshoz az indulás előtti két napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kell felmutatniuk, és az érkezés utáni második nap végéig is egy PCR-tesztet el kell végeztetniük. Ennek a tesztnek az időpontját még az indulás előtt le kell foglalniuk.

A nem teljes körűen beoltottnak számító beutazóknak sem kell angliai érkezésük után karanténba vonulniuk, csak akkor, ha a beutazás utáni PCR-teszt eredménye pozitív.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG