Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

AP: Sokkal többen halhattak meg a Nova Kahovka-i gát felrobbantása után, mint amennyit Moszkva közölt


Elárasztott házak az ukrajnai Oleski városában 2023. június 10-én
Elárasztott házak az ukrajnai Oleski városában 2023. június 10-én

Az orosz megszálló erők jelentősen és szándékosan alulbecsülték az ukrajnai háború egyik legpusztítóbb fejezetének halálos áldozatait. A Herszoni területen felrobbantott Nova Kahovka-i gát utáni áradások több száz halálos áldozatot követeltek, miközben Moszkva jóval alacsonyabb számot közölt.

Június 6-án robbant fel a Dnyeper hatalmas víztározójának gátja Nova Kahovkánál. Az ukránok és az oroszok egymást vádolták, szakértők szerint Moszkva érdekében állhatott a terület elöntése. Az AP hírügynökség az egyik elöntött, orosz megszállás alatt álló ukrán városban, Oleskiben történteket vizsgálta meg.

Az egészségügyi dolgozók és mások, akik Oleskiben voltak az áradás idején, azt mondták, hogy az orosz hatóságok eltitkolták a halottak valódi számát azzal, hogy átvették a halotti bizonyítványok kiállításának ellenőrzését. Azonnal lehúzták az áldozatok listájáról azokat a holttesteket, akikért nem jelentkezett a családjuk.

Megtiltották a helyi egészségügyi dolgozóknak és önkénteseknek, hogy a halottakkal foglalkozzanak, és megfenyegették őket, nehogy ellenszegülni merjenek a parancsnak. Sok helyi lakos és egészségügyi dolgozó még mindig fél a megtorlástól, ezért nem akart nyilatkozni. Az AP jelentése azok beszámolóin alapul, akik mégis mertek beszélni.

Korábbi cikkünk a témában: Drónfotók és beszámolók szerint Oroszországnak eszköze, indítéka és lehetősége is volt az ukrajnai gát lerombolására

A június 6-i gátszakadást követő kritikus első órákban a megszálló orosz hatóságok szándékosan alábecsülték a következményeket, és sok oleski lakossal elhitették, hogy őket nem érinti a katasztrófa. Ez később hozzájárult a halálos áldozatok magas számához.

Oroszország szerint 59 ember fulladt vízbe az általa ellenőrzött területen. Az AP nyomozása szerint a szám csak Oleskiben legalább százra tehető, amely az áradással érintett területek legnépesebb városa volt, akkoriban mintegy 16 ezer lakossal.

Az egészségügyi dolgozók szerint két-háromszáz ember halt meg a városban. Sokakat még mindig eltűntként tartanak nyilván, holttestük valószínűleg továbbra is elöntött házukban van.

Egy önkéntes azt mondta, hogy ő, a férje és két szomszédja legalább száz holttestet szedett össze az áradások alatt. Az áldozatokat Oleski központi temetőjébe vitték, és egy méter mély sírokba temették őket. Az önkéntest később az orosz megszálló erők megfenyegették, és megtiltották neki, hogy holttesteket gyűjtsön.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna rendkívüli ökocídiumpert indít Oroszország ellen

Szvitlana, az Oleski Körzeti Kórház ápolónője azt mondta, hogy június 6-án délután, amikor a kutyáját sétáltatta, látta, ahogy az áradás közelít a háza felé. Másnap reggelre a kétszintes házakat elöntötte a víz, a lakók a tetőn rekedtek.

A teljes káoszban önkéntesek a saját eszközeikkel kezdték el az emberek kimentését. Az első három napban az orosz megszálló erők sehol sem voltak, mondták a helyi lakosok, önkéntesek és egészségügyi dolgozók. Sokan a kórházi személyzet segítségét kérték, ahol Szvitlana is dolgozott. A kórház addigra menedékhely lett az elárasztott területekről kimentettek számára.

Egy idő után kezdtek megjelenni a halottak a víz felszínén, a helyiek felpuffadt testeket láttak lebegni. Ahogy a víz visszahúzódott, és az emberek meg tudták nézni a rokonaikat, egyre többeket találtak meg az összedőlt házak alatt, a sárba temetve.

Adminisztráció

Az egészségügyi dolgozók szerint a megszálló orosz hatóságok június 9. körül, három nappal az árvíz után tértek vissza. Szigorú parancsokat adtak, amelyek megtiltották a kórház orvosainak, hogy halotti bizonyítványt állítsanak ki a vízbe fulladt áldozatokról. Akik természetes halállal haltak meg, azokra nem vonatkozott a tiltás.

Ez eltérés volt a 2022. márciusi megszállás óta követett protokolltól. Az orvosoknak addig engedélyezték a halotti bizonyítvány kiállítását, amit oroszul és titokban ukránul tettek, hogy Kijev nyilvántartása is naprakész legyen.

Azzal, hogy az áradás után megtiltották az orvosoknak, hogy halotti bizonyítványt állítsanak ki a vízbe fulladt áldozatokról, a megszálló hatóságok lényegében elvették az orvosok jogkörét és lehetőségét a halottak számának dokumentálására. Szvitlana, aki a vízbe fulladt halottak nyilvántartását felügyelte, elmondta, hogy az orosz rendőrség szóban adta ki a parancsot, nem adott hivatalos, írásos utasítást.

A rendőrség naponta járt a kórházban, hogy lemásolja a kórházi halotti bizonyítványokat, és meggyőződjön arról, hogy egyikük sem vízbe fulladt áldozat.

Azoknak, akiknek halott hozzátartozójuk volt, azt mondták, hogy menjenek más körzetekben lévő törvényszéki központokba, ahol már a megszálló hatóságok által kiválasztott orvosok voltak a felelősek a halotti bizonyítványok aláírásáért. A holttesteket a dokumentum nélkül nem lehetett eltemetni.

A lakosoknak és az egészségügyi dolgozóknak azt mondták, hogy hívják a rendőrséget, ha holttestet látnak. Ilyenkor az orosz állami mentőszolgálat teherautói érkeztek, hogy összeszedjék és a törvényszéki központokba szállítsák őket. Azt, akiért senki sem jelentkezett, soha többé nem látták.

Tömegsírok

A lakosok és az egészségügyi dolgozók szerint az áradások első napjaiban a holttesteket sietve tömegsírokba temették. Az AP-nek sikerült azonosítania legalább egy ilyen helyszínt az Oleski központjában lévő ortodox Pokrovszka-templom udvarán, ahol Jurij Bilji tévészerelőt is eltemették.

Biljit egy önkormányzati munkás ismerte fel, aki a sírját ásta, és később elmondta Szvitlanának. Bilji temetéséről a lánya, Anasztaszija Bila mesélt, aki jelenleg a nyugat-ukrajnai Lviv városában él. A nagybátyja elmondta neki, hogy a sírt klórral locsolták le, és egy pap mondott imát.

Nem tudni, hány holttestet temettek el Biljivel együtt. Bila azt mondta, hogy nagybátyja nem mondott pontos számot. Ő továbbra is orosz megszállás alatt él, nem válaszolt az AP kérdéseire.

Bár több interjúalany is több tömegsírra utalt, az AP nem tudta meghatározni az ilyen sírok pontos számát vagy azt, hogy hány embert temettek tömegsírba.

Szvitlana, az ápolónő szerint a bizonyítékokat még mindig Oleskiben rejtegetik: a halottakkal kapcsolatos dokumentumokat, a parcellákat, ahová eltemették őket, a fényképeket és a titokban összegyűjtött halotti bizonyítványokat.

Sokkal súlyosabb a helyzet az oroszlakta területeken a gátrobbanás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:15 0:00
Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG