Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A vasúti káosz hónapja indul Nagy-Britanniában az első 48 órás sztrájkkal


A St Pancras nemzetközi pályaudvar Londonban
A St Pancras nemzetközi pályaudvar Londonban

Egy hónapig tartó vasúti fennakadások kezdődtek Nagy-Britanniában. A dolgozók elindították a 48 órás sztrájkhullám első szakaszát, miközben az ápolónők soha nem látott, tömeges fellépésre készülnek.

A Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Szakszervezet (RMT) tagjai két 48 órás sztrájkkal próbálják elérni céljaikat a brit vasúthálózatot üzemeltető Network Railnél – és 14 vasúttársaságnál – keddi, illetve pénteki kezdéssel. A vonatok csak reggel 7:30 és 18:30 között közlekednek az e heti sztrájknapokon, de az ország több részén, beleértve Skócia és Wales nagy részét, egyáltalán nem indulnak el.

Ám miután további munkabeszüntetések vannak tervben, a Network Rail arra figyelmeztetett, hogy jelentősen csökkenni fog a járatok száma, a vonatok zsúfoltabbak lesznek, valószínűleg később indulnak, és korábban zárnak egészen január 8-ig.

A kérdésre, hogy mutatkozik-e bármilyen halvány reménysugár a tárgyalásokon, a Network Rail vezérigazgatója, Andrew Haines azt mondta a BBC reggeli műsorának: „Ma nehéz látni, hogy mi lesz. Tudják, hosszú pályafutásom során megtanultam, hogy néha rövid időn belül felcsillan a remény.”

„De mai ismereteim szerint azt kell mondanom, hogy az RMT okozta fennakadások mostani mértéke alapján az előrevezető út nem nyilvánvaló.”

Mark Harper közlekedési miniszter azonban azt közölte, hogy a Network Railnél az RMT tagjainak „majdnem negyven százaléka” a vita megoldására tett ajánlat mellett szavazott, „a szakszervezeti vezetés nagyon világos utasítása ellenére”.

A miniszter azt mondta a GB Newsnak: „Azt hiszem, megfordul a széljárás, egyre több ember látja, hogy az általunk tett ajánlatok észszerűek, figyelembe veszik mind az utazóközönség, mind az adófizetők érdekeit.”

Az RMT szerint 63,6 százalék szavazott a Network Rail ajánlatának elutasítására 83 százalékos részvétel mellett.

Az országos statisztikai hivatal (ONS) szerint 417.000 munkanap veszett el a munkaügyi viták miatt októberben, ami 2011 novembere óta a legmagasabb érték.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy visszatérők az új brit kormány főbb posztjain

Felkészülnek az ápolók – és mások is

Az ápolók sztrájkjának elkerülésére irányuló tárgyalások kudarcot vallottak, miután az akció mögött álló szakszervezeti vezető azzal vádolta meg Steve Barclay egészségügyi minisztert, hogy ellenségesen viselkedik, és elutasítja a bérkérdések megvitatását.

A Royal College of Nursing (RCN) főtitkára, Pat Cullen azt mondta, hogy az ápolók „egy pluszfillért sem kapnak” a hétfői megbeszélések ellenére.

Most úgy tűnik, hogy Anglia, Wales és Észak-Írország ápolói csütörtökön kezdik első sztrájknapjukat, a másodikat pedig keddre tűzték ki.

Oliver Dowden kabinetminiszter, miután a hétfői rendkívüli Cobra-találkozón elnökölt, arra figyelmeztetett, hogy a kormány „nem tudja kiküszöbölni” a sztrájkhullám kockázatát a hónap folyamán.

Azt mondta, hogy a miniszterek „minden inukat megfeszítve” dolgoznak azon, hogy minimalizálják a fennakadásokat, miközben a mentősök, a postai dolgozók és a határőrizet tisztviselői is munkabeszüntetéseket terveznek.

Will Quince egészségügyi miniszter bevallotta, hogy a december 21-i és 28-i mentősztrájkok idején taxikat is igénybe vehetnek a betegek szállítására.

Azt mondta a képviselőknek, hogy valószínűleg az első és második kategóriás hívásokra fognak reagálni, vagyis akkor, „ha közvetlen életveszély fenyeget”.

De hozzátette: „Megvizsgáljuk, hogyan tudunk további támogatást nyújtani a harmadik és a negyedik kategóriában, ideértve például a tömeges taxirendelést és a közösségi egészségügyi ellátás vagy a helyi önkormányzati szolgáltatások bevonását, illetve a közösségi támogatást.”

Ehhez kapcsolódóan: Brit–francia megállapodás az illegális bevándorlás elleni együttműködésről

Ki rontja el az emberek karácsonyát?

A Network Rail RMT-hez tartozó dolgozói sztrájkolni fognak karácsonykor is, szenteste 18 órától december 27-én reggel 6 óráig.

Mick Lynch főtitkár azt bizonygatja, hogy „nem áll szándékában elrontani az emberek karácsonyát”.

Azt mondta az ITV Jó reggelt, Britannia című reggeli hírműsorában, hogy „a kormány járul hozzá az emberek karácsonyának elrontásához, mert ő indította el a sztrájkokat azzal, hogy megakadályozta, hogy a társaságok elfogadható javaslatokat tegyenek”.

„Ez az álláspontunk most. Addig kell folytatnunk ezt a vitát, amíg nem születik észszerű egyezség és észszerű javaslatcsomag, olyan, amelyet tagjaink el akarnak fogadni.”

A Network Rail ötszázalékos béremelést ajánlott erre az évre – januárig visszamenőleg –, 2023 elejétől további négyszázalékos emeléssel, és garanciával arra, hogy 2025 januárjáig nem lesz leépítés.

Az RMT vezetője az ajánlat elutasítását javasolta, mondván, hogy jelentős változásokkal járna a munkamódszerekben.

A Barclay és Cullen közötti tárgyalások nem hoztak áttörést, az egészségügyi miniszter nem volt hajlandó tárgyalni a fizetésekről.

„A kormány tartotta magát a szavához – nem beszéltek velem a fizetésekről” – közölte az RCN vezetője.

„Valami komoly dologgal kellett volna kijönnöm erről a találkozóról, hogy megmutassam az ápolónőknek, miért ne sztrájkoljanak a héten. Sajnos nem kapnak egy pluszfillért sem.”

A szakszervezet ötszázalékos fizetésemelést követel a statisztikai hivatal inflációs rátája felett, amely októberben 14,2 százalék volt. Mindazonáltal Cullen utalt arra, hogy kompromisszumot köthetnek, ha a kormány tárgyal a fizetésről.

Barclay ragaszkodik a független fizetés-felülvizsgáló testület 1400 fontos emelési ajánlásához.

Készült a PA media és a dpa beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG