Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Arat Kelet-Európában a delta-variáns


Romániában a boltokban kötelező a száj és az orr elfedése. Itt épp egy férfi hagyja maga mögött a maszkviselést ellenőrző csendőröket Bukarestben 2021. október 16-án
Romániában a boltokban kötelező a száj és az orr elfedése. Itt épp egy férfi hagyja maga mögött a maszkviselést ellenőrző csendőröket Bukarestben 2021. október 16-án

Oroszország, Ukrajna és Románia a koronavírus-járvány legmagasabb napi halálozási számait jelentette, a Covid–19 delta-változata pusztít Kelet-Európában.

A moszkvai koronavírus-ellenes válságközpont október 19-én azt közölte, hogy az előző 24 órában 1105 ember halt meg Covid–19-ben, így Oroszországban 225 325-re nőtt a vírus halálos áldozatainak száma. Ez a világon a negyedik legmagasabb szám, Oroszországot már csak az Egyesült Államok, Brazília és India előzi meg.

Ukrajnában az adatok hasonlóan borúsak, a kijevi egészségügyi minisztérium 538 Covid–19 halálos áldozatot jelentett az elmúlt 24 órában. Ez az országban a legrosszabb napi szám a járvány kezdete óta. Összességében eddig 61 348 ember halt meg a betegségben.

Rekord rekord hátán

Románia is friss rekordról számolt be a Covid–19-fertőzéseket illetően: 18 863 új fertőzött és 574 halott az elmúlt 24 óra mérlege – közölte a kormány.

Az országban több mint 1800 embert kezelnek intenzív osztályon.

A Cseh Köztársaság és Bulgária is most rögzítette hónapok óta a legmagasabb napi esetszámot, ami azt jelzi, hogy a rendkívül fertőző delta-változat továbbra is komoly aggodalomra ad okot a régióban.

Szakértők megjegyzik: a növekvő számok azt jelentik, hogy a kormányoknak meg kell duplázniuk erőfeszítéseiket a lakosság oltására és be kell vezetniük az emlékeztetőoltást is.

Van, ahol már zárnak

Lettországban Krišjānis Kariņš miniszterelnök azt mondta, hogy az ország egy hónapra bezár a koronavírus-fertőzések számának növekedése és a rossz oltási arány miatt.

„Elnézést kérek azoktól, akiket már beoltottak, de a korlátozások mindenkire vonatkoznak” – mondta Kariņš újságíróknak.

„Még mindig túl sok az oltatlan, aki megfertőződik Coviddal, és meghal a kórházban” – tette hozzá.

A lezárás október 21-től november 15-ig tart, és este 8 órától hajnali 5-ig kijárási tilalmat is jelent.

Csak az élelmiszereket és egyéb alapvető cikkeket árusító üzletek maradnak nyitva. A legtöbb embernek távmunkát kell végeznie, de kivételt jelentenek az építőiparban, a szállításban dolgozók és azok, akiknek a munkáját nem lehet otthonról elvégezni.

Van, ahol csak szigorítanak

Szentpétervár, Oroszország második legnagyobb városa november 1-jétől új korlátozásokat vezet be a közösségi életben, hogy felvegye a harcot a koronavírus-fertőzések megugrásával.

A rendelkezések értelmében a felnőtteknek bizonyos helyeken bizonyítaniuk kell, hogy felvették az oltást vagy kigyógyultak a koronavírusból, beleértve a nagy sporteseményeket is.

November közepétől QR-kódos igazolás is kell az edzőtermek, színházak, mozik és múzeumok látogatásához.

A korlátozásokat decembertől több szolgáltatásra és helyszínre kiterjesztik, így a gasztronómiára és a kiskereskedelemre is.

Emlékeztetőoltás – Amerika még hezitál

Az Egyesült Államokban az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) arra készül, hogy az amerikai állampolgárok az eredeti oltásuktól eltérő vakcinát kaphassanak emlékeztetőoltásként – derül ki a The New York Times október 18-i jelentéséből.

Az FDA a múlt hónapban jóváhagyta a Pfizer–BioNTech kétlépcsős Covid–19-vakcinájának emlékeztetőadagját a 65 évesek és idősebbek, valamint néhány magas kockázatú beteg esetében.

Az FDA tanácsadó testülete is támogatta a Moderna- és a Johnson & Johnson-vakcinák használatát emlékeztetőoltásnál.

A Times beszámolói szerint az Egyesült Államok kormánya nem javasolja az egyik vakcinát a másik ellenében, és azt sugallja, hogy ha van rá mód, az eredeti vakcinát alkalmazzák emlékeztetőoltásként.

Az FDA nem kommentálta mindezt, és nem világos, mikor fog hivatalos bejelentést tenni.

Készült a The New York Times, a Reuters, az AFP, a TASZSZ, a dpa és a Szabad Európa román és bolgár szolgálata jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG