Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Drágul a tömegközlekedés Budapesten, tíz éve nem emelt árat a BKK


Buszsáv a Múzeum körúton, Budapesten – Csak a vonaljegyek árát emelik, a bérletekét nem
Buszsáv a Múzeum körúton, Budapesten – Csak a vonaljegyek árát emelik, a bérletekét nem

Drágulnak szeptembertől a vonaljegyek. A főpolgármester megfogalmazása szerint az emelés mértéke az „elkerülhetetlen minimum”, töredéke az elmúlt tíz év inflációjának. A bérletek ára nem változik, és megmarad a 14 év alattiak és az álláskeresők ingyenes utazás​a is. Karácsony Gergely azt írta Facebook-posztjában, hogy „a kormányzati sarcpolitika már a közösségi közlekedés működtetését veszélyezteti”.

Szeptembertől négyszázötven forintba kerül majd egy vonaljegy, az úgynevezett fedélzeti vonaljegy, vagyis a buszokon megvásárolható hatszáz forint, a tízes gyűjtőjegy négyezer forint lesz. A bérletek ára nem változik.

Azzal, hogy a bérletek ára nem változik, Karácsony szerint arra ösztönzik az embereket, hogy alkalmi jegyvásárlás helyett inkább bérletet vegyenek, és ha már bérletük van, még többet használják a közösségi közlekedést.

Ehhez kapcsolódóan: Buszkörkép: izzasztó élmény nyáron a vidéki városok helyi járatain utazni

Tíz éve nem emelt a BKK

Karácsony Gergely emlékeztet arra, hogy Budapesten tíz éve változatlan a vonaljegyek ára, miközben a MÁV, a Volán és számos nagyváros már árat emelt az elmúlt hónapokban. A főpolgármester szerint most már elkerülhetetlen az emelés, de a mértéke töredéke az elmúlt tíz év inflációjának, mert ha ahhoz igazodnának, akkor 990 forintba kerülne egy vonaljegy.

Karácsony arról is beszélt, hogy a kormányzati megszorítások már a város működőképességét veszélyeztetik. Előbb-utóbb emelniük kellene, és „sokkal tisztességesebb ezt a választás előtt őszintén megtenni, mint a választás után sunnyogva”.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG