Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fővárosi fideszesek is megszavazták Karácsony Gergely soroksári véderdejét


A kínai vegyianyag-raktár tervezett helyszíne Soroksáron 2023. június 28-án
A kínai vegyianyag-raktár tervezett helyszíne Soroksáron 2023. június 28-án

Ellenszavazat nélkül elfogadta a Fővárosi Közgyűlés Karácsony Gergely rendeletmódosítását, amely véderdő építésével akadályozná meg egy kínai vegyianyag-elosztó központ építését Soroksáron. A kerület független polgármestere és fideszes politikusok ugyanakkor bírálták is a módosítást.

Kétórás vita után a Fővárosi Közgyűlés szerdán egyhangúlag elfogadta a főpolgármester javaslatát, amely a lapinformációk szerint Soroksárra tervezett vegyianyag-elosztó központ építését akadályozná meg véderdő telepítésével – írja a Telex.

Karácsony Gergely kedden jelentette be kezdeményezését, miután a Telexen megjelent a Direkt36 tényfeltáró cikke arról, hogy Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itteni elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait és más ipari üzemeit. Az egyik lehetséges helyszín Soroksár lehet, ahol a vasúti sínek néhány tíz méterre futnak a házaktól.

Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere közölte: nem támogatja a vegyianyag-elosztó központ megépítését Soroksáron, ugyanakkor szerinte az előterjesztés nem előkészített, „ezer sebből vérzik”, sajtóhírre alapozva nem lehet ilyen döntést meghozni, amellyel elveszik Soroksártól az egyetlen, zöldipari beruházásra alkalmas területét.

Korábbi cikkünk a témában: Karácsony Gergely: A főváros zsebében turkál a kormány, 25 milliárd a tét

Wintermantel Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szerint a soroksáriak felelős vezetőt választottak, a döntést meg kell hagyni nekik, „nem kell kapkodni” – írja a lap. Az egész javaslatnak csak politikai célja van, „ez egy erőltetett, izzadságszagú, kreált politikai termék” – fogalmazott.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy lényegben egyetért a soroksári polgármesterrel, a javaslatban pedig csak egy folyamat elindításáról van szó. Amennyiben nem lesz rá szükség, nem használják ezt az eszközt – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG