Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Árnyékkormánytól a limitált pornóig – pártok a gyermekvédelemről


Miután megkérdeztük a gyermekvédelemben dolgozó szakembereket és civileket, hogy milyen tippekkel látnák el az új törvénycsomagon dolgozó döntéshozókat, most megkérdeztük a pártokat is, hogyan fognak hozzájárulni a gyermekvédelem megreformálásáról szóló parlamenti munkához.

Szigorított pornó és segítségkérő kézjel

Az LMP egy kilenc pontból álló javaslatcsomagot nyújtott be az Országgyűlésnek. A pontok közül talán a legszembetűnőbb a pornófogyasztás korosztály-besorolásának szigorítása vagy egy különleges segítségkérő kézjel bevezetése. De menjünk szépen sorjában.

Javasolják, hogy a kormány sürgősen vezessen be kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálatot minden, a gyermekvédelmi, illetve oktatási, nevelési és egészségügyi intézményrendszer kiskorú, illetve fiatalkorú személyekkel kapcsolatos feladatokat ellátó munkavállaló részére, ideértve a nevelőszülőket is.

Felkérik továbbá a kormányt, hogy a központi költségvetés tervezése során biztosítsa a szükséges forrásokat a gyermekvédelmi és gyermekjóléti rendszer megerősítése érdekében, és emelje a normatív támogatást az ágazatban dolgozók béremelésére.

Szerintük szigorítani kell a kiskorúak, fiatalkorúak internetes pornográf tartalmakhoz való hozzáférését, különös tekintettel a korhatár betartására (a felületek közül a javaslat indoklásában kiemelik a TikTokot). A közösségi oldalakon szigorúbb, ellenőrzöttebb azonosítást sürgetnek. Jelentős mértékben szigorítanák a büntetését azoknak, akik a rájuk bízott kiskorúakhoz szexuális abúzus szándékával közelednek vagy erre utaló nyilatkozatot tesznek.

A szülők részére tájékoztató program indítását javasolják arról, hogyan védhetik meg gyermekeiket a szexuális internetes tartalmaktól, internetes zaklatásoktól. Külön felvilágosítást javasolnak a szülőknek az oktatási intézményekben az esetleges szexuális zaklatás megelőzésével, az ilyen cselekmény bejelentésével, jogi következményeivel kapcsolatban.

Az LMP ezenkívül társadalmi célú hirdetésekben hívná fel a figyelmet a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések megelőzésére és az ilyen cselekmények jelzésére. Azt is szeretnék, hogy a kormány vizsgálja felül a szexuális vagy fizikai erőszak bejelentésének folyamatát és az ezzel kapcsolatos ügyek eljárásrendjét. Legutolsó pontként pedig azt javasolják, hogy vezessenek be a köztudatba egységes segítségjelző kézmutatást.

Ehhez kapcsolódóan: „Lélegeztetőgépen vannak az intézmények” – szakemberek javaslatai a gyermekvédelmi törvénycsomaghoz

Átvilágítás és béremelés

A szocialisták kettővel kevesebb, hét pontban foglalták össze, hogyan kell a gyermekvédelmi rendszert „nemcsak szóban, de tettekkel is” megerősíteni. Javaslataik többsége a gyermekvédelmi rendszer átvilágításáról szól, de szerepel benne a bérrendezés és a társszakmák, az oktatás- és az egészségüggyel való kapcsolattartás is. Az MSZP listája tehát: „1. A gyermekvédelmi rendszer felülvizsgálata. 2. A gyermekvédelmi szakterület képzési és továbbképzési rendszerének felülvizsgálata. 3. A szociális módszertan felülvizsgálata. 4. Szükséges a köznevelési szakterülethez hasonló bérrendezés. 5. Elengedhetetlen az alapellátás pénzbeli támogatási rendszerének és a szakellátásban ellátott gyermekek pénzbeli ráfordításainak felülvizsgálata. 6. Szükséges a gyermekvédelmen túl a társszakmák, így az egészségügy, az oktatási rendszerrel is legyen napi kapcsolat tartása (sic!). 7. A teljes magyar jelzőrendszert felül kell vizsgálni a védőnőktől a gyermekorvosokon keresztül az intézményi dolgozókig bezárólag.”

Hozzáteszik: továbbra is elfogadhatatlannak tartják a gyermekek szexuális felvilágosításának korlátozását, valamint a pedofília és a homoszexualitás összemosását.

Gyógyszeresen csökkentenék a szexuális éhséget

A Jobbik szerint fontos, hogy a gyermekbántalmazás felismerhető legyen korai szakaszában. Ennek érdekében „érdemi és valódi” béremelést, kiszámítható életpályamodellt és továbbképzési lehetőségeket sürgetnek a gyermekvédelmi rendszer valamennyi dolgozója számára. Szorgalmazzák továbbá, hogy a kormány alakítson ki olyan jogszabályi környezetet, amely vonzóvá teszi a szakmát.

A „szükséges költségvetési források átcsoportosításával” követelik egy olyan „felkészült szakemberekkel rendelkező komplex intézményi háló létrehozását, amely a szexuális bűncselekmények áldozatai részére támogató közeget és segítséget biztosít a trauma feldolgozásában”.

Szigorítanák a büntetési tételeket is szexuális bűncselekmények esetében, de ennél a párt továbbmegy. Amennyiben 14 év alatti az áldozat, szerintük „a szexuális bűnelkövető gyógyszeres kezelését" el kell rendelni és akkor is,"ha szexuális visszaélés miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik, illetve ha szexuális kényszerítés és szexuális erőszak miatt visszaesőként végrehajtandó szabadságvesztésre ítélik, és tartani kell attól, hogy gyógykezelés – különösen az elkövető szexuális vágyának csökkentése – nélkül hasonló cselekményt fog elkövetni”. Az indoklásban kifejtik, hogy a szigorítások mellett legalább annyira fontos a megelőzés és az áldozatsegítés, valamint szóba hozzák a látencia magas arányát ezekben az ügyekben: „A napvilágra került esetek egy további jelentős részében pedig az elkövetők büntetés nélkül vagy felháborítóan alacsony büntetéssel ússzák meg a bűncselekményt.”

Majd az árnyékkormány

A DK válasza a legátpolitizáltabb. Úgy fogalmaznak: „Ezt az intézményrendszert az Orbán-rendszer tette tönkre, tehát a fideszes pedofiloktól senkit sem védhet meg a Fidesz törvénycsomagja.” Nem kevesebb mint tíz pontot szedett össze az árnyékkormány, amelyek alapján „a programot a kormányváltás után szakértők és civilek bevonásával fogja megvalósítani a szociáldemokrata kormány”.

1. Szigorítás „a pedofília és a pedofília segítéséhez, leplezéséhez kapcsolódó bűncselekmények hazai büntetőjogi megítélésén”. Már korábban kezdeményezték, hogy ezek „közösen üldözendő európai uniós bűncselekmények legyenek”. 2. Független vizsgálóbizottságokkal vizsgáltatnák ki „az állami intézményeken és az egyházakon belül történt, gyermekekkel szemben elkövetett visszaéléseket”. 3. A civil szervezetek bevonásával erőteljesen fejlesztenék a családsegítő szolgálatokat, a hangsúlyt a megelőzésre helyezve. 4. Könnyítenének az örökbefogadás szabályain, az örökbefogadás lehetőségét megnyitnák az egyedülállók és élettársi viszonyban élők számára is. 5. Programjuk szerint „a gyermek kiemelésére a családból csak akkor kerülhet sor, ha semmilyen más eszközzel sem biztosítható az egészséges és emberhez méltó fejlődése. Nem fordulhat elő, hogy a szerető, odafigyelő, de szegény családból kizárólag anyagi okokból kerüljön ki akár egy gyermek is.” 6. Állami felelősségvállalással újjászerveznék a nevelőszülői hálózatot. 7. Megemelnék a gyermekekkel foglalkozó intézmények támogatását a költségvetésből. 8. Megdupláznák a gyerekek után járó támogatásokat, így a családi pótlék összegét is. 9. Az oktatási rendszer jelentős átalakításával csökkentenék „az egymástól eltérő családi hátterek hatását”, szerintük ugyanis az iskola ma fokozza a társadalmi hátrányokat. 10. Végezetül mindenki számára elérhető áldozatvédelmi és áldozatsegítő bejelentőrendszert hoznának létre. Ők is szóvá teszik a korábbi, „gyermekvédelminek hazudott” törvénycsomagot, amely „egyetlen gyermeket sem védett meg a pedofil szörnyetegektől”.

Kérdéseinket az összes parlamenti pártnak elküldtük. A Fidesz és a Mi Hazánk nem reagált a megkeresésre. A Párbeszéd – A Zöldek Pártja időt kért, de végül nem küldött választ.

  • 16x9 Image

    Bihari Ádám

    Bihari Ádám a Szabad Európa budapesti irodájának szerkesztő-riportere. Az elmúlt 15 évben újságíróként és tévériporterként dolgozott számos tévécsatornánál és híroldalnál. Munkája során tudósított Ukrajnából, Izraelből és más konfliktuszónákból. Egyéb elismerések mellett 2014-ben megkapta a Junior Príma-díjat sajtó kategóriában. 

XS
SM
MD
LG