Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átírhatják az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos törvényt


A magyar egészségügyi dolgozók pandémiás edzésen vesznek részt a budapesti Kútvölgyi kórházban 2020. augusztus 27-én.
A magyar egészségügyi dolgozók pandémiás edzésen vesznek részt a budapesti Kútvölgyi kórházban 2020. augusztus 27-én.

Az országgyűlési választások utánra halasztaná a kormány az érzékenyebb intézkedések bevezetését, derül ki a jogállási törvény végrehajtási rendelettervezetéből.

Nem kellene engedélyt kérniük az orvosoknak a másodálláshoz 2023. január 1-jéig, azok a közreműködői szerződések pedig, amelyeket idén december végéig megkötnek, 2022. december 31-éig nem szűnnének meg - írja a MedicalOnline a birtokába jutott tervezetre hivatkozva.

A dokumentum szerint a kormány száz napban maximálná a kirendelés időtartamát, és meghatározta azt is, hogy nem lehet elvezényelni munkahelyéről a várandós és nagycsaládos orvosokat, és azokat sem, akik gyermeküket egyedül nevelik, vagy hozzátartozójuk tartós gondozásra szorul.

A tervezet szerint saját illetményén felül a helyettesített kolléga illetményének 50 százaléka is megilleti az orvost, ha átmenetileg más munkakörébe tartozó feladatokat is ellát, kirendelés esetén pedig a kirendelés minden munkaórája után az illetmény egy órára eső összegének 50 százalékkal megemelt összegét kell kifizetni.

Egy új háttérintézmény is körvonalazódik a végrehajtási rendelettervezetben. Eszerint létrehoznák az Országos Kórházi Főigazgatóságot és az egészségügyi és az egészségügyben dolgozók munkáltatója az országos kórház-főigazgató lenne.

Mint arról szerkesztőségünk is beszámolt, az Országgyűlés október elején szavazta meg az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos törvényt, ami az orvosok béremelését egy új, szolgálati jogviszonyról szóló szerződéshez köti. A Magyar Orvosi Kamara jelezte, hogy noha üdvözli a béremelést, a törvény megalkotásának módja és az egyeztetés nélkül belekerült elfogadhatatlan passzusok miatt így elfogadhatatlan. A szakmai szervezet nyolc pontban foglalta össze változtatási javaslatait.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter november 12-én, a kormányinfón megerősítette, hogy a kormány elfogadja a szakmai szervezet indítványait, ugyanakkor nem tárgyalja újra az Országgyűlés az orvosok bérmegállapodásáról is szóló törvény módosítását, mert a törvény felhatalmazást ad a kormánynak arra, hogy az összes vitás kérdést, így az egészségügyi dolgozók kirendelésének-vezénylésének a kérdését valamint a másodállás vállalásának szabályozását rendeleti formában szabályozza.

XS
SM
MD
LG