Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átkerül a Honvédkórház irányítása az egészségügyért is felelős Pintér Sándorhoz


Betegirányító katona a Honvédkórház bejáratában 2020. március 16-án
Betegirányító katona a Honvédkórház bejáratában 2020. március 16-án

Az, hogy átkerül az egészségügyért is felelős Belügyminisztériumhoz a Honvédkórház irányítása, a miniszterek feladatait felsoroló salátatörvényből derült ki. Egyeztetés nem volt a január elsejétől életbe lépő változásról, a Magyar Orvosi Kamara a törvényjavaslatból értesült az átszervezésről.

A jogszabály szerint 2023. január elsejével kiválással jön létre egy új egészségügyi szolgáltató, amely jogutódként ellátja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ nem katonai feladatait – számolt be elsőként a hírről az rtl.hu.

A portál szerint a civil lakosság ellátását a kórház átszervezése várhatóan nem érinti. Részleteket nem tudni, a törvénymódosításból csak az átszervezés szándéka derül ki.

A honvédségnek ez a legnagyobb alakulata. A Magyar Orvosi Kamara titkára, Nagy Marcell arra hívta fel a figyelmet, hogy éppen akkor szervezik ki a honvédség 15-20 százalékát kitevő részleget, amikor hivatalosan háborús veszélyhelyzet van Magyarországon.

A Honvédkórház mintegy háromezer alkalmazottjának többsége honvédelmi alkalmazott, egy kisebb rész katonaként szolgál. Munkájuk 80-90 százalékában a civil lakosságot látják el, a fennmaradó részben pedig katona-egészségügyi feladatokat végeznek. Itt működik a járványügyi központ, itt végzik a pilóták alkalmassági ellenőrzéseit, és ez az intézmény felel Magyarország egészségüggyel kapcsolatos NATO-kötelezettségeinek teljesítéséért is.

A portál megjegyzi, hogy nemcsak a Honvédkórház, hanem az oktató klinikák státusza is változik. Ezek ugyanis a Csák János vezette, felsőoktatásért is felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumhoz kerülnek. A szakképzés és a képzés ugyanakkor a Belügyminiszter alá tartozik majd.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG