Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ön tudja, hogy melyik minisztérium mit fog csinálni?


Az új kormány papíron hat, de valójában inkább kilenc gazdasági minisztere egészen különleges kormányzati struktúrával jár majd. A feladatkörök és a kivételek olyan furcsán lettek összeollózva, hogy sokszor igazi rejtvény egyes nagy állami szakpolitikák tényleges felelősét megtalálni.

Tudja, hogy ki lesz a kormány új villámhárítója? Vagy hogy a film miért nem kultúra? Hogyan fog kapcsolódni a bormarketing az anyakönyvvezetéshez? Vagy az űrkutatás a csángókhoz? Eddig úgy gondolta, hogy a közmunka inkább tartozik a foglalkoztatáspolitikához, mint a rendészethez?

Az új kormány miniszteri feladatköreinél annyira megkeverték a kártyákat, hogy igazi labirintusnak tűnik eligazodni abban, tulajdonképpen ki miért lesz valójában felelős.

Ez egyrészt annak köszönhető, hogy papíron hat, a valóságban inkább legalább kilenc gazdasági fókuszú miniszter lesz mostantól. Itt eleve nehéz lett volna jelentős átfedések nélkül létrehozni ennyi külön gazdasági területet. Emellett számos szokatlan kivétel is bonyolítja a helyzetet.

A főbb feladatköröket mindezekkel együtt most összefoglalva bemutatjuk a Magyar Közlönyben bejelentett változások alapján.

Lesz egy igazi „James Bond miniszter”

Kaszinók, szállodák, titkosszolgálatok és filmipar – egészen James Bond-i világban fog élni Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterként.

Az egymáshoz kevéssé kapcsolódó területek ellenére Rogán Antal lesz az új kormány egyik legfontosabb minisztere, továbbra is ő felel majd ugyanis a kormányzati kommunikációért. Ez pedig korábban gyakran egybefolyt a kormánypárti propagandával.

Emellett szinte a miniszterelnök titkáraként is funkcionál majd Rogán: az ő csapata felel a miniszterelnök személye körüli teendőkért, protokollügyekért, és ő fogja megmondani, hogy milyen szavakat használjon Orbán, azaz a miniszterelnök kommunikációs felkészítése is az ő felelőssége.

Azért is Rogán lesz az egyik legfontosabb miniszter, mert nagyjából bármibe beleszólhat majd a fegyvervásárlástól a sportrendezvényeken át az EU-s képviseletig. De hozzá tartoznak például a koncessziók, vagyis az autópályáktól a kaszinókon át várhatóan például a hulladékipar is.

Több más nagy iparág szintén elsősorban hozzá fog tartozni, így a teljes turizmus, a kocsmák és éttermek szabályozása, a telekommunikáció vagy az informatikai fejlesztések. Azt pedig, hogy továbbra is Rogán Antal lesz a miniszterelnök jobbkeze, az olyan kitételekből is valószínűsíthetjük, hogy

ő lesz a felelős „a miniszterelnök döntéseiből és a kormány általános politikájából következő politikai szempontok érvényesítéséért”.

Orbán másik meghosszabbított keze: Gulyás Gergely

Orbán nevében még Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélhet a kormányban. Az ő feladata ugyanis például a

„miniszterelnök eseti döntéseinek” tolmácsolása az államigazgatás számára.

Emellett ő is furcsa elemekből összerakott minisztériumot vezet majd, közvetlenül Orbán Viktor mellett. A miniszterelnök Gulyás közelében akarta tudni például a kisvasutak, a bormarketing, az állampolgársági és honosítási ügyek, a térképészet vagy a civil szervezetek kérdéseit.

Plusz egy viszonylag új tisztség, a politikai igazgató
Ha nem lenne képzavar, akkor Orbán harmadik keze alighanem Orbán Balázs politikai igazgató lehetne. Ő is felsővezetőnek számít, de nem a kormány tagjának. Rogánéknál lesz irodája és saját csapata, akár helyettes államtitkárokkal, válaszolhat a miniszterelnök helyett a parlamentben, és lényegében bármivel foglalkozhat, amire megkéri a felettes Orbán. Emellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fenntartói jogai is nála lesznek.

Gulyás Gergely ezeken túl szinte minden állami építkezés, beruházás felügyeletét is folytatja majd egyéb ingatlanpiaci szabályozások kidolgozása mellett. Gulyás minisztériuma fog felelni Orbán Viktor szakmai felkészítéséért is tetszőleges témában.

Pintér Sándornál az ország jövője

Orbán Viktor szerint Csák János innovációs minisztériuma lesz a „jövőügyi” tárca, de ez a cím sokkal inkább a Belügyminisztériumot illetné meg, hozzájuk került ugyanis a teljes közoktatás, a szociálpolitika és az egészségügy egészségbiztosításostul.

Pedagógusok tüntetnek a Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én
Pedagógusok tüntetnek a Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én

E területek teljesítménye garantáltan sokkal jobban meg fogja határozni a magyarok életét a következő harminc évben, mint bármilyen technológiai innováció vagy cégtámogatás.

Hagyományosabb belügyi feladatai mellett Pintér Sándor fog felelni a hátrányos helyzetűek megsegítéséért és a cigányok integrációjáért. Emellett a közmunka is hozzá került, noha a foglalkoztatáspolitikáért elvileg Palkovics László felel. A környezetvédelem szempontjából is fajsúlyos vízügyi irányítás is Pintér óriásminisztériumánál lesz.

Navracsics lesz az új külső villámhárító

Nagyon fontos pozícióba kerül Navracsics Tibor, aki minisztérium nélkül lesz területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter.

Ez pedig abból áll, hogy

neki kell majd elcsendesítenie azokat az EU-s kritikákat, amelyek szerint túlságosan szétlopják Magyarországon az uniós támogatásokat.

Ez mostanában már nehezebb feladatnak tűnik, viszont forintban ezer milliárdokat jelenthet Orbánéknak, ha sikerrel jár.

Bár nagy hatalomnak hangzik az uniós pénzek elosztása, lényegében minden kicsit is jelentős projektet más minisztérium fog vinni.

Külügy: multik támogatása, energetika vagy akár űrutazás

A külügy már a korábbi években is sokat foglalkozott az egzotikusabb országokkal kapcsolatos export-import ügyekkel, ez a fókusz most megmaradhat.

Ennél viszont sokkal lényegesebb, hogy Szijjártó Péter tárcájánál lesznek gyakorlatilag a legfontosabb energetikai döntések, így például a paksi bővítés ügye, ahogy a magyar kormány nagyvállalatoknak adott közpénzes támogatásai is. Utóbbitól talán nem függetlenül ide került az EU-n kívüli vendégmunkások behozatalának intézése.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy az űrkutatás nem technológiai, nem is innovációs, hanem külügyi szakterület Magyarországon. Érdekesség viszont, hogy csak a csángókat kivették Semjén Zsolt és a nemzetpolitika alól, velük Szijjártó csapata fog foglalkozni a jövőben.

Palkovics László lesz az egyik fő belső villámhárító

Sokadik, de fontos gazdasági minisztérium lesz az új nevű Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) Palkovics László alatt. Ide fog tartozni a legtöbb iparági szabályozás és a számos kiollózott kivételtől eltekintve a foglalkoztatáspolitika összes többi része.

Ez a minisztérium szabhatja majd meg a munkaügyi érdekegyeztetések menetét, vagy a minimálbér, a munkanélkülieknek nyújtott segítség és az állami bérpolitika is elvileg az ő felelősségi körükbe fog tartozni.

Ennél az ipari minisztériumnál lesz a környezetvédelem számos fontos területe is, kiemelten például az államosítani kívánt hulladékgazdálkodás.

Vállalkozásfejlesztés a kulturális minisztériumnál

Szokatlan minisztériumnak tűnik a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium. Egyrészt itt lesz a család- és ifjúságpolitika, miközben nincs náluk a szociálpolitika, a gyermekvédelem, a közoktatás és még jó pár erősen kapcsolódó terület.

Ők lesznek felelősek a kultúráért is, többek közt például a már említett filmipar vagy műemlékvédelem kivételével. Ők döntenek a felsőoktatási és szakképzési kérdésekben, de a felnőttképzés inkább Palkovicsékhoz került.

A kultúrához viszont még lazábban kapcsolódik a kis-és középvállalkozások állami támogatásának kidolgozása. Ez az erősen gazdasági terület korábban leginkább az ITM-nél volt, és most is valószínűleg elsősorban közgazdászok munkájára lenne szükség ezen a területen. Az egykori ITM-ből meg is örököltek így több államtitkárt, de itt folytatja Hornung Ágnes egykori pénzügypolitikáért felelős államtitkár is.

Különlegesebb párosítások

A Pénzügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium hatáskörei még a világosabbak közé tartoznak, de például érdekes párosítás lett, hogy a honvédelmi miniszterhez kerültek a sportügyek.

Lázár János alatt lesz egy új minisztérium a gördülékenyebb építkezésekért, ilyen felállásban pedig erős kockázatokat hordozhat, hogy ők lesznek a felelősek a műemlékvédelemért is.

Vagy az új Agrárminisztériumnak is jelentős gazdasági feladatai lesznek, itt fogják ugyanis szabályozni a teljes magyarországi kereskedelmet és az élelmiszeripart.

Az új gazdaságfejlesztési miniszter gazdaságfejlesztési hatáskörei a vonatkozó kormányrendeletben
Az új gazdaságfejlesztési miniszter gazdaságfejlesztési hatáskörei a vonatkozó kormányrendeletben

Nagy Márton minisztérium nélküli gazdasági miniszterként igazi jolly joker szerepkört kaphatott. A korábbi miniszterelnöki gazdasági tanácsadónak mintha miniszterként is hasonló feladat jutott volna: figyeli a bankrendszert, az állami vállalatokat, a postát, de leginkább talán izgalmas szabályozási és projektötleteket vár tőle a kormány.

Semjén Zsolt szintén önálló minisztérium nélküli miniszterként döntően egyházi dolgokkal és külön az egyházi turizmussal foglalkozhat, illetve olyan nemzetpolitikai és nemzetiségi ügyekkel, amelyekkel más minisztérium nem.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG