Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlátszó: Jelentősen nőtt a családon belüli erőszak áldozatainak száma


Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként az Ökumenikus Segélyszervezet által a kapcsolati erőszak ellen indított országos kampány interaktív plakátjánál a Móricz Zsigmond körtéren 2020. február 17-én (képünk illusztráció)
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként az Ökumenikus Segélyszervezet által a kapcsolati erőszak ellen indított országos kampány interaktív plakátjánál a Móricz Zsigmond körtéren 2020. február 17-én (képünk illusztráció)

Öt év alatt a duplájára nőtt a rendőrség adatai szerint a kapcsolati erőszakkal összefüggő bűncselekmények száma, ugyanakkor az ügyeknek csak a harmada jutott el vádemelésig. Jogvédő szervezetek szerint óriási a látencia, adataik alapján 226 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai, szexuális erőszak áldozata.

Becslések szerint hetente egy nő életét követeli családon belüli erőszak, ami évente nagyjából ötven áldozatot jelent, pontos adatokat azonban nem közölnek a hatóságok – írja az Átlátszó. A lap ezért februárban közérdekű adatigénylést adott be az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK), hogy hogyan alakultak az elmúlt öt évben a kapcsolati és szexuális erőszak számai. A rendőrség adataiból kiderül, hogy öt év alatt a duplájára nőtt a kapcsolati erőszaki bűncselekmények áldozatainak száma – írják.

A sértettek száma a szexuális bűncselekményeknél is nőtt 2019-hez képest, 2023-ban minimális csökkenés volt az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. A sértettek túlnyomó többsége nő, míg az elkövetők főleg férfiak.

Kapcsolati erőszak miatt 2023-ban 783 sértettet és 640 elkövetőt tartott nyilván a rendőrség, a szexuális erőszaknál 369 sértett és 362 elkövető volt. Az elmúlt öt évben kapcsolati erőszak bűncselekmény sértettjeként 3354 főt regisztrált a rendőrség. Az áldozatok döntő többségénél a volt vagy jelenlegi partner követte el a bűncselekményt – írja az Átlátszó.

Tavaly a kapcsolati erőszak sértettjeinek 60,9 százaléka házastársi, élettársi kapcsolatban volt az elkövetővel a bűncselekmény elkövetésekor vagy korábban. A volt vagy jelenlegi házastárs, illetve élettárs által elkövetett kapcsolati erőszaki bűncselekmények száma öt év alatt 13 százalékkal nőtt. Tavaly 7654, hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekményt regisztrált a rendőrség. Minden hetedik ügy kapcsolati erőszaknak minősült.

A lapnak korábban nyilatkozó NANE és a Patent Egyesület számításai szerint a hivatalos statisztikában megjelenő számoknál jóval több, nagyjából 226 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai, szexuális erőszak áldozatává válik. A nőkkel szemben elkövetett szexuális erőszaknál az esetek 2,4 ezreléke jelent meg a magyar rendőrségi nyilvántartásban, vagyis óriási a látencia, a bűncselekmények jelentős része sosem kerül a rendőrség látókörébe.

A lap adatai szerint az elmúlt öt évben az ilyen bűncselekmények miatt indított büntetőeljárások alig harmada (29 százaléka) jutott el vádemelésig. A leggyakoribb befejezés (52 százalék) a nyomozás megszüntetése volt.

XS
SM
MD
LG