Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlátszó, K-Monitor, Transparency – létrejött a Korrupcióellenes Munkacsoport


Novák Katalin köztársasági elnök mellett balra Dabóczi Kálmán, az Integritás Hatóság alelnöke és Bíró Ferenc, a testület elnöke. Jobbra Molbusz Tímea alelnök és Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke a Sándor-palotában 2022. november 4-én
Novák Katalin köztársasági elnök mellett balra Dabóczi Kálmán, az Integritás Hatóság alelnöke és Bíró Ferenc, a testület elnöke. Jobbra Molbusz Tímea alelnök és Windisch László, az Állami Számvevőszék elnöke a Sándor-palotában 2022. november 4-én

Mind a tíz civil helyet betöltötték, így létrejött az Integritás Hatóság mellett működő 21 tagú konzultatív testület, a Korrupcióellenes Munkacsoport. Tíz tagot az állami szervek delegáltak a testületbe, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem kormányzati szereplők közül. December 13-án üléseznek először.

A nyílt pályázatra 24-en jelentkeztek, hat civil szervezet és 18 magánszemély. A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés.

Ebben a cikkben írtunk először arról, hogy a Transparency Magyarország és a K-Monitor is jelentkezett az Integritás Hatóság mellett működő munkacsoportba.

Az Integritás Hatóság közleménye szerint a pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek, így a munkacsoport nem kormányzati tagjai:

  1. Bodoky Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.),
  2. Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság),
  3. Fázsi László,
  4. Fonyódi Krisztián,
  5. Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége),
  6. Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyarország),
  7. Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet),
  8. Sándor Tamás,
  9. Várady Szilvia,
  10. Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

A konzultatív testület, amelyet az Integritás Hatóság elnöke, Bíró Ferenc vezet, december 13-án ülésezik először. A résztvevők a meghívóval együtt a napirendet és az ügyrendi javaslatot is megkapják, amelyet előzetesen véleményezhetnek.

A közlemény szerint a hatóság elnöke a törvényi keretek betartása mellett konstruktív, értékteremtő együttműködésre számít.

A meghatározása szerint autonóm államigazgatási szervként működő Integritás Hatóság feladata az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása. Elemző és javaslattevő feladatai mellett az Integritás Hatóság hatósági ellenőrzést és vizsgálati eljárást is folytat, illetve kezdeményezheti más szerv eljárását – áll a közleményben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG