Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két civil szervezet már jelentkezett, együtt dolgoznának az Integritás Hatósággal


Két, korrupció ellen küzdő civil szervezet, a Transparency Magyarország és a K-Monitor is jelentkezett az Integritás Hatóság mellett működő munkacsoportba.

A kormány novemberben hozta létre a korrupcióellenes Integritás Hatóságot (IH). A szervezet létrejötte feltétele volt annak, hogy Magyarország maradéktalanul hozzáférjen az uniós támogatásoknak. Az Integritás Hatóság egy pályázatot is kiírt, amelyre civilek jelentkezhettek, hogy együtt dolgozhassanak az új szervezettel. Két, korrupció ellen küzdő szervezet, a Transparency Magyarország és a K-Monitor is közleményben jelezte, hogy – némi szkepticizmussal ugyan, de – jelentkeznek az IH mellett létrejövő korrupcióellenes munkacsoportba.

A Transparency azt írja, hogy ha nem teljesülnek bizonyos, a jelentkezésükhöz is csatolt feltételek, akkor kilépnek a munkacsoportból. „A munkacsoport egyik legfontosabb feladatának azt tartjuk, hogy tevékenységével hozzájáruljon a jogállami normákat tiszteletben tartó, korrupcióellenes környezet kialakításához, amelyben – az eddigi gyakorlattól eltérően – nem fordulhat elő az, hogy az erre rendelt államhatalmi szervek tudatosan félrenéznek, ha a hatalom birtokosai számára kényes visszaélésekkel vagy korrupciós botrányokkal kerülnek szembe” – írják.

A szervezet feltételei között olyan elvárások szerepelnek, mint a munkacsoport ügyrendjének nyilvánossága, valós civil kontroll a működés felett. Az összesen hat megfogalmazott feltételt a hvg.hu összevetette az Integritás Hatóságra vonatkozó szabályozással. A lap azt találta, négy esetben egyelőre nem eldönthető, miként fog alakulni a munkacsoport gyakorlata, egy feltétel részben teljesül, és mindössze egy teljesül teljes mértékben – ez utóbbi az, hogy civilek bármikor kiléphetnek a munkacsoportból, ha elégedetlenek a munkájával.

A K-Monitor azzal a kommentárral jelentette be jelentkezését a munkacsoportba, hogy sokat gondolkoztak azon, hogy beadják-e pályázatukat. „A munkacsoport érdemi kompetenciák nélküli, pehelysúlyú valami, amit a mostani, félszívvel meghozott intézkedések után hoztak létre, miután tíz évig semmibe vették az antikorrupciós intézkedések szakmai egyeztetését” – írják közleményükben. Az Integritás Hatóság melletti munka ugyanakkor lehetőséget adna arra, hogy közvetlenül kommunikálják a döntéshozók felé szakmai javaslataikat – érvelnek.

XS
SM
MD
LG