Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átlépte a tizenegyezret a földrengés halottainak száma Törökországban és Szíriában


Mentési munkálatok Törökországban 2023. február 7-én
Mentési munkálatok Törökországban 2023. február 7-én

Ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő földrengés a húszezer ember életét kioltó, 2011-es japán természeti katasztrófa óta.

A török katasztrófavédelmi ügynökség legfrissebb tájékoztatása szerint az országban már 8.500 fölé emelkedett a halottak száma, a szíriai áldozatokkal együtt így már legalább 11.000 emberéletet követelt a földrengés. További 40.910 sérültről tudni.

A mentőcsapatok éjt nappallá téve dolgoznak, jelenleg hatvanezer fő vesz részt a túlélők utáni kutatásban és a sérültek ellátásában, ugyanakkor sokak szerint ez nem elég, a létszám emelésére lenne szükség.

A török elnök szerdán a rengés epicentrumának számító Pazarcık körzetbe és a legsúlyosabban érintett tartományba, Hatayba utazik, miután előző nap három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett az érintett tíz tartományban. Ez – ha nem hosszabbítják meg – nem sokkal az államfő- és parlamenti választás tervezett időpontja, azaz május 14. előtt ér véget.

Recep Tayyip Erdoğan arról számolt be, hogy az ország 85 millió lakosa közül 13 millióan érintettek.

A helyi hatóságok tudatták, hogy már több mint nyolcezer embert húztak ki a romok alól, mintegy 380 ezret pedig menedékhelyen, szállodákban helyeztek el.

Az első, 7,8-as erősségű földrengés hétfő hajnalban következett be a Törökország délkeleti részén lévő Kahramanmaraş tartományban, majd a déli órákban újabb, 7,6-os magnitúdójú földmozgásról érkezett jelentés ugyanonnan. A rengés hatására Damaszkusz és Bejrút lakói is az utcára szaladtak, egészen Kairóig lehetett érezni.

A világ minden tájáról küldtek kutató-mentő csapatokat a munkálatok segítésére, így Magyarországról is több mint száz szakember van a helyszínen. Mivel azonban a földrengés hatalmas területet érintett, és egyedül Törökországban hatezer épület összeomlását erősítették meg, nagy kihívás mindenhová eljuttatni a segítséget.

Ehhez kapcsolódóan: Már legalább tizennégy túlélőt mentettek ki a romok alól a magyar egységek

A túlélők utáni kutatást a fagypont alatti hőmérséklet és a csaknem kétszáz utórengés is nehezítette, ami veszélyessé tette a keresést a megrongálódott, instabil épületekben.

Hatay tartományban több ezer ember sportközpontban, vásárcsarnokban töltötte az éjszakát, míg mások a szabad ég alatt, tűz körül, takaróba csavarva vészelték át a fagyos időt.

Törökország jelentős számú katonát állomásoztat a Szíriával határos régiókban, ahonnan csapatokat küldtek a helyszínre, hogy segítsék a mentési munkálatokat, például sátrakat állítottak fel azoknak, akiknek a házát lerombolta a földrengés, és egy tábori kórházat is működtetnek Hatayban.

A polgárháborús Szíriában is épületek ezrei dőltek romba. A földrengés így még több nyomorúságot hozott egy olyan térségre, amely az elmúlt évtizedben óriási szenvedést élt át. A szíriai oldalon az érintett terület megoszlik a kormány és az utolsó ellenzéki enklávé között. Előbbi a régióban 1250, utóbbiban legalább 1280 halálos áldozatot regisztráltak eddig.

Adelheid Marschang, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa szerint a földrengés sújtotta területek mintegy 23 millió embernek adnak otthont.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG