Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megrohanták a magyarok a patikákat, hiánycikk lett az országban a jódtabletta


Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatója tart sajtótájékoztatót az orosz hadsereg által megtámadott zaporizzsjai atomerőműről Bécsben 2022. március 4-én
Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatója tart sajtótájékoztatót az orosz hadsereg által megtámadott zaporizzsjai atomerőműről Bécsben 2022. március 4-én

Megijedtek a magyarok az atomkatasztrófa lehetőségétől, kifogytak a gyógyszertárak a jódtablettából. De a patikai jódtabletta semmit nem ér ilyen helyzetben, ilyenkor az államnál lévő, nagy dózisú jódtablettákat kellene nagyon gyorsan kiosztani.

Kelet-Európában sokan emlékezhetnek rá, hogy a csernobili és a fukusimai atomkatasztrófa után is jódtablettát osztottak az embereknek. Azt már lehet, hogy kevesebben tudják, hogy az ilyenkor kiosztott, hozzávetőleg 100 milligramm kálium-jodid-hatóanyagú tabletta

három nagyságrenddel több hatóanyagot tartalmaz , mint a patikákban kapható,

jódhiányosoknak árult 100-200 mikrogrammos termékek. Az ezerszeres különbség a hatóanyagnál pontosan azt jelenti, hogy ezer darab tablettát kellene bevenni a száz mikrogrammosból ahhoz, hogy annyi hatóanyag jusson a szervezetünkbe, mint egy száz milligramos tabletta bevételekor.

Miután az orosz hadsereg harcokba kezdett a csernobili atomerőműnél, annak ellenére megrohanták a magyar vásárlók a gyógyszertárakat, hogy nukleáris katasztrófa esetén nem sok hasznát vennék.

Viszont így most szerte az országban alig lehet jódtablettához jutni, állítják fővárosi és vidéki gyógyszerészek a Szabad Európának. A nagy drogérialáncok online felületei alapján ezek az üzletek még az algaport és a kukoricakeményítőt tartalmazó, de egyébként jódtartalmú készítményekből is kifogytak.

Ha egészséges emberek szednek jódot, azzal csak árthatnak maguknak, leginkább a pajzsmirigybetegek száma emelkedhet.

A nukleáris katasztrófa esetén indokolt hatóanyag-tartalmú kálium-jodid-tablettákat a legtöbb országban nem kapni kereskedelmi forgalomban.

Magyarországon is az államnak vannak ebből készletei. Egyrészt a katonaság tárolja, másrészt korábban az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél (EKI) volt felhalmozva. Az EKI-t viszont az elmúlt tíz év során először beolvasztották az Állami Egészségügyi Ellátó Központba (ÁEEK), majd azt is átszervezték, most épp az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) az aktuális jogutód. Indokolt esetben tehát nekik kellene sürgősen, egy-két napon belül kiosztani a lakosságnak.

A jelenség egyébként nem csak Magyarországot érintette. Bartłomiej Owczarek, egy lengyel patikaválasztó honlap alapítója szerint az országban ötvenszeresére nőtt a jódtabletták iránti kereslet.

Dana Drabova, a cseh állami Nukleáris Biztonsági Hivatal vezetője szerint sokan kérdezik a jódtablettákról. Úgyhogy annyit el tud mondani, hogy ha ne adj isten atomtámadás történne, a jódtabletták semmit nem érnek.

Az elmúlt hat nap alatt annyi jódot adtak el a patikák, mint máskor egy év alatt, mondta múlt hét közepén Nikolaj Kosztov, a bolgár gyógyszertárak szövetségének vezetője. „Egy kissé őrült a helyzet”, mondta Miroszlava Sztenkova, a cseh Dr. Max patikalánc szóvivője a Reutersnek.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG