Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hajnal óta újra támadják az ukrán nagyvárosokat, Kijevet is – Összefoglaló


Az orosz támadásban megrongálódott lakóház Kijevben 2022. február 25-én
Az orosz támadásban megrongálódott lakóház Kijevben 2022. február 25-én

A cikket folyamatosan frissítjük az ukrán–orosz válság fejleményeivel. A legfontosabb információk eddig:

  • A második világháború óta nem látott méretű hadművelet kezdődött csütörtök hajnalban Európában, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.
  • Egyszerre több ukrán nagyváros, Harkov, Mariupol, Odessza és a főváros, Kijev ellen indult meg a támadás, Csernobilt elfoglalták, és már Kijevet ostromolják.
  • A civil lakosság egy része menekül, az egész országban hadiállapotot vezettek be, Kijevben kijárási tilalmat rendelt el a polgármester.
  • Lezárták az ukrán légteret, sem légi, sem közúton nem lehetséges az evakuálás.
  • Ukrajnában 191, Oroszországban 154 magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemre.
  • Megérkeztek Magyarországra az első menekültek, a magyar kormány védelmet nyújt az Ukrajnából menekülőknek.
  • Az Egyesült Államok és az Európai Unió is újabb szankciókat jelentett be Oroszország ellen.
  • Ukrajnában készpénzlimitet vezettek be, rögzítették a nemzeti valuta, a hrivnya árfolyamát. Leállt a kereskedés az orosz és az ukrán tőzsdén.
  • Kárpátalján katonai igazgatás lépett életbe a kormányzó vezetésével.
  • A magyar kormányfő szerint Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia.

A témával kapcsolatos összes cikkünket megtalálja ezen a linken, rövid áttekintést pedig az alábbiakban olvashat:

Készülnek az ostromra Kijevben

Robbanásokat lehetett hallani péntek kora reggel Kijevben, az ukrán fővárosban fegyvert osztogattak az önkénteseknek. Az ukrán elnök általános mozgósítást rendelt el. A főváros lakói közül sokan a metróállomáson éjszakáztak, mert nincs óvóhely a lakóházukban.

Hajnali 3 órakor (helyi idő szerint 4 órakor) az oroszok újabb támadást indítottak az ukrán nagyvárosok ellen. Az ukrán elnök szerint a csapásoknak katonai objektumok mellett civil célpontjai is voltak.

Az orosz támadásban megrongálódott épület az ukrán fővárosban 2022. február 25-én
Az orosz támadásban megrongálódott épület az ukrán fővárosban 2022. február 25-én

Védelmet kapnak Magyarországon az Ukrajnából menekülők

A magyar kormány erről szóló rendelete csütörtök este jelent meg a Magyar Közlönyben, és azonnal hatályba is lépett.

Ennek értelmében Magyarország védelmet nyújt az Ukrajnából menekülőknek, nemcsak a kárpátaljai magyaroknak, hanem az ukrán állampolgároknak is. Ők a kérelmüket Magyarországon is benyújthatják. Ha ez a könnyítés nem lenne, akkor a papírok nélkül érkező ukrán menekülteket vissza kellene irányítani a határról a kijevi nagykövetségre, hogy ott adják be a kérelmüket.

Ezer milliárd dollárnyi orosz vagyon befagyasztását jelentette be az amerikai elnök

Joe Biden agresszornak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és azt mondta, hogy tette nem maradhat válasz nélkül. Mint mondta, az újabb büntetőintézkedések az orosz oligarchákat és az ország technológiai szektorát sújtják.

Újabb szankciókat jelentett be az amerikai elnök. Joe Biden azt mondta, hogy a büntetőintézkedéseket az Egyesült Államok mellett az Európai Unió tagországai és a G7 országai is alkalmazni fogják
Újabb szankciókat jelentett be az amerikai elnök. Joe Biden azt mondta, hogy a büntetőintézkedéseket az Egyesült Államok mellett az Európai Unió tagországai és a G7 országai is alkalmazni fogják

Újabb szankciókról dönthetnek az Európai Unió vezetői

A rendkívüli csúcsról beszámolva az AP hírügynökség idézi Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét, aki szerint azok a szankciók, amelyeket az EU végrehajtó ágával készített elő, és amelyekben a vezetők megállapodtak az orosz ukrajnai invázió megtorlásaként, akkor lépnek életbe, ha az EU Tanácsa elfogadja a külügyminiszterek péntekre tervezett ülésén.

Az EU közölte, hogy a szankciók „a pénzügyi szektorra, az energia- és a közlekedési szektorra, a kettős felhasználású árukra, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, az orosz személyek további jegyzékbe vételére és az új listázási kritériumokra vonatkoznak majd”.

Szijjártó Péter: Lezárták az ukrán légteret, sem légi, sem közúton nem lehetséges az evakuálás

Ukrajnában 191, Oroszország területén pedig 154 olyan magyar állampolgár tartózkodik, aki konzuli védelemre regisztrált. Tartják velük a kapcsolatot, mondta a magyar külügyminiszter.

Vannak magyar kamionosok, akik a határzár miatt nehéz helyzetbe kerültek, a külügyminiszter szerint mindent megpróbálnak megtenni annak érdekében, hogy biztonságos helyre jussanak vagy folytathassák az útjukat.

Megérkeztek Magyarországra az első ukrajnai menekültek

Miután az oroszok támadást indítottak Ukrajna ellen, sorra kelnek át az országból menekülők. Megrázó képek érkeztek az általában csendes medikai ukrán–lengyel határról.

Az Ukrajnával határos európai uniós országok – köztük Románia és Szlovákia – tisztviselői szerint egyelőre nincs nagy menekültáradat, de a helyi média és szemtanúk szerint megnövekedett a gyalogosforgalom.

Magyarországra Beregsuránynál érkeztek meg az első menekültek. Egy beregszászi testvérpár például azért indult útnak, mert attól tartanak, hogy besorozzák őket és harcolniuk kell.

Ukrajnai menekültek a magyar–ukrán határon, Beregsuránynál 2022. február 24-én
Ukrajnai menekültek a magyar–ukrán határon, Beregsuránynál 2022. február 24-én

Az EU által is törvénytelennek ítélt magyar menekültügyi rendszer főbb hibái is azonnal visszaköszönhetnek, ha elkezdenek menekülők érkezni Ukrajnából, figyelmeztetett a Magyar Helsinki Bizottság.

Ha nem változik a jelenlegi szabályozás, a papírok nélkül érkező ukrán menekülteket vissza kell irányítani a határról a kijevi (vagy ha onnét már elmenekültek, akkor a belgrádi) nagykövetségre. Ott kell beadniuk a kérelmüket, és várniuk két hónapot. Csak akkor jelentkezhetnek újra a határon, ha pozitív a kérelmük elbírálása.

A Helsinki bizottság állítása szerint egyébként hiába mondja Orbán Viktor, hogy Magyarország felkészült az Ukrajnából várhatóan érkező menekültek ellátására, a magyar menekültügyi intézményrendszer annyira leépült, hogy 1500 menekültet sem tudnánk befogadni.

A Szabad Európa helyszíni tudósításából az is kiderül, hogy a Záhonytól 119 kilométerre fekvő Debrecenben egyelőre semmi nyoma annak, hogy foglalkoznának az Ukrajnában zajló háború Debrecent érintő hatásaival. A városban 2015-ig működő menekülttábor zárva, nem látni előkészületeket.

Tovább eszkalálódhat a helyzet?

Gyorsértékelésre kérte a Szabad Európa az orosz invázióról és esetleges kiterjedéséről a Dnyeszter menti szakadár moldovai köztársaságra a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatóját.

Barabás T. János azt mondta, az orosz honvédelmi minisztérium eddigi nyilatkozatai a katonai infrastruktúra elleni csapásként írják le a hadműveletet. Szakértők szerint ha erős lesz az ukrán ellenállás, amire vannak jelek, ez totális háborúvá fajulhat.

Háborúellenes tüntetés Szentpétervárott 2022. február 24-én
Háborúellenes tüntetés Szentpétervárott 2022. február 24-én

NATO-főtitkár: Amit teszünk, az védelmi jellegű

Jens Stoltenberg NATO-nagykövetek brüsszeli tanácskozása után közölte: a szövetség megvédi a tagországok területének minden centiméterét.

Több mint száz harci gép áll készenlétben a tagországok légterének védelmére, fogalmazott a NATO főtitkára, aki megerősítette a szövetség elkötelezettségét az 5. cikk mellett; vagyis az egyik tagállam elleni támadás az összes tagállam elleni támadást jelenti.

Mint mondta, Ukrajna nem tagja a NATO-nak, de a Nyugattal tart, ezért a szövetség a tagjai közé nem tartozó szövetséges országok esetében is aktiválja védelmi terveit Oroszország Ukrajna elleni támadása után.

Elindult az orosz hadművelet

Televíziós beszédben jelentett be Vlagyimir Putyin orosz elnök a hadművelet megindítását, amelyet azzal próbált igazolni, hogy meg kell akadályozni Ukrajnát abban, hogy nukleáris fegyvereket szerezzen. Folyamatosan frissülő cikkünket itt találja.

A támadás hírére kiürültek az ukrán nagyvárosok

Az ukrán hatóságok otthon maradásra szólították fel a helyi lakosságot, illetve rendkívüli állapotot vezettek be az országban. Ennek ellenére tömegek indultak útnak, hogy a városokon kívül keressenek menedéket. Nézze meg képgalériánkat!

Kárpátalján nincs pánik

„Az emberek nagy része nyugodt, sőt általános közösségi szolidaritás van kialakulóban. A közösségi média alapján az látszik, hogy a kárpátaljai lakosság nagy része kiáll a nemzeti egység, a kormány mellett, és lehetőség szerint próbálnak segíteni”mondta a Szabad Európának Zubanics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

Orbán Viktor: „Magyarországnak ebből a háborús konfliktusból ki kell maradnia”

Sem katonákat, sem katonai eszközöket nem telepítünk Ukrajnába – ismételte meg az orosz támadás után is a magyar kormányfő. A nemzetbiztonsági operatív törzs reggeli ülése után Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy Magyarország európai uniós és NATO-szövetségeseivel együtt elítéli Oroszország katonai fellépését. A továbbiak itt.

Aggodalmak a Balti-államokban

Az észteket, letteket és litvánokat – különösen azokat, akik elég idősek ahhoz, hogy már éltek a szovjet hatalom alatt – aggodalommal tölti el Oroszország Ukrajnával szembeni ellenséges viselkedése. Többen attól tartanak, hogy ők lehetnek a következő célpont. Mint írásunkból kiderül, a feszültségek felidézik bennük a tömeges deportálások és az elnyomás emlékeit.

Az első felvételek az invázióról

Támadás Ukrajna ellen: tömegek menekülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:19 0:00

Szerdai összefoglalónkat itt találja.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG