Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átszervezésre kényszerülhet az orosz hadsereg a belgorodi támadás nyomán


Az Orosz Önkéntes Hadtest tagjai
Az Orosz Önkéntes Hadtest tagjai

A fegyveresek betörése Oroszországba lélektani csapást jelenthet Moszkva számára, valamint arra kényszerítheti a Kremlt, hogy csapatokat vonjon ki a frontról a hátország védelmének megerősítése érdekében.

Noha Kijev tagadja, hogy bármi köze is lett volna az incidenshez, szakértők szerint az eddigi legnagyobb oroszországi diverzánsakció szervezői szinte bizonyosan egyeztettek az ellenoffenzívára készülő ukrán hadsereggel.

„Az ukránok különböző irányban próbálják kivonni az oroszokat, hogy rés nyíljon. Az oroszoknak muszáj erősítést küldeniük” – hangsúlyozta Neil Melvin, a brit Royal United Services Institute (RUSI) elemzőközpont munkatársa.

A fegyveresek a harcok fókuszának számító, keleti Donyecki területtől messze, az északi Harkivi területen húzódó fronttól pedig mintegy 160 kilométerre törtek be Oroszországba hétfőn.

„Erre válaszolniuk kell, katonákat kell odavezényelniük, még akkor is, ha nem erről fognak érkezni az ukránok” – tette hozzá.

Cél, tűz: folyamatosan repülnek az ukrán drónpilóták
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:40 0:00

Az orosz hadsereg előző nap arról számolt be, hogy kiszorították a szabotőrcsoportot az ország nyugati részéről, és közben több mint hetven „ukrán nacionalistával” végeztek.

Az ukrán vezetés hangsúlyozta, hogy a történtekért egyedül a háborúellenes orosz emigránsokból álló Orosz Önkéntes Hadtest (RDK) és a Szabad Oroszország Légió felelős, amit a két szervezet megerősített.

Ehhez kapcsolódóan: Összecsapások a határ orosz oldalán

Mark Galeotti, a londoni székhelyű Mayak Intelligence tanácsadó cég vezetője rámutatott, hogy a két partizáncsoport kormányellenes oroszokból áll, akik között vannak liberálisok, anarchisták és neonácik is.

„Abban bíznak, hogy valamilyen módon ők is hozzájárulhatnak a Putyin-rezsim bukásához. Ugyanakkor fel kell ismernünk, hogy ezek nem független erők (…) Az ukrán katonai hírszerzés irányítja őket” – írta.

Az Egyesült Államok leszögezte, hogy egyáltalán nem bátorítják az orosz területek elleni támadásokat, de Ukrajna maga dönt katonai műveletei lefolytatásáról.

Ehhez kapcsolódóan: Miért nem indult meg még mindig a tavaszi ukrán offenzíva?

Az utóbbi hónapokban számos hasonló incidensre került sor, és habár ez volt az eddigi legnagyobb, az akció gyakorlatilag jelentéktelen a frontokon dúló harcok intenzitásához képest.

Alekszej Baranovszkij, a Szabad Oroszország Légió politikai szárnyának szóvivője nem árulta el, hány fegyveres vett részt a belgorodi betörésben, azonban elmondta, hogy összesen négy zászlóaljjal rendelkeznek.

Tagadta, hogy súlyos veszteségeket szenvedtek volna, az erről szóló orosz sajtójelentéseket a dezinformációs kampány részének nevezte.

Kijelentette, hogy ugyan egységeik részét képezik az ukrán nemzetközi légiónak, az akciót nem egyeztették a hadvezetéssel.

„Ezek az első lépések fő célkitűzéseink irányába, hogy fegyveres erővel buktassuk meg Putyin rezsimjét. Nincs más alternatíva” – fogalmazott.

Galeotti úgy vélekedett, hogy a betöréssel a cél a harctéri viszonyok átalakítása lehetett a rég tervezett ukrán ellentámadást megelőzően. „Ez két dologra is esélyt nyújt. Először is felrázni az oroszokat, hogy aggódni kezdjenek egy esetleges népfelkelés lehetősége miatt, másodszor pedig rákényszeríteni őket csapataik szétszórására” – mondta.

Melvin emellett megjegyezte, hogy az akció a harci morált is erősítette az ukrán oldalon.

Ehhez kapcsolódóan: Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?

Az ukrán vezetés hasonló retorikát használ, mint a Kreml a Krím félsziget 2014-es illegális annektálását követően, amikor eleinte határozottan letagadták, hogy a nemzetközi jog szerint Ukrajnához tartozó területen megjelent fegyveresek orosz katonák lennének.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó közölte, hogy a belgorodi betörés „földalatti gerillacsapatok” műve. „Mint tudják, harckocsit bármelyik orosz katonai boltban be lehet szerezni” – jelentette ki.

Ezzel feltehetően az orosz elnök azon korábbi emlékezetes kijelentésére utalt, amikor Vlagyimir Putyint a Krímben feltűnő, azonosítójel nélküli orosz katonai egyenruhát viselő fegyveresekről kérdezték 2014-ben, mire ő azt válaszolta, hogy „ilyen egyenruhát bármelyik boltban be lehet szerezni”.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG