Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átszivárgó orosz propaganda; haladás az autokrácia felé; jó terep az EP-választás Magyar Péternek


Vlagyimir Putyin 2024. március 18-án Moszkvában
Vlagyimir Putyin 2024. március 18-án Moszkvában

Korábban többször hivatkozta a magyar közmédia a nemrég lebukó, orosz finanszírozású hírportált. Freedom House: Erősebb nemzetközi nyomás javíthatna a magyar demokratikus intézményeken. Jó terep az EP-választás Magyar Péternek. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Korábban többször hivatkozta a magyar közmédia a nemrég lebukó, orosz finanszírozású hírportált

A mai napig működik az X-oldala annak a prágai székhelyű hírportálnak, amelyet az orosz finanszírozási háttér miatt nemrégiben leleplezett a cseh titkosszolgálat több európai társszervvel együttműködve. A bejelentés óta már nem elérhető Voice of Europe weboldalról kiderítették, hogy orosz befolyásolási hálózat állt mögötte. Az orosz propagandacélokat is erősítő, többek között Ukrajna-ellenes anyagokat közlő portál cikkeinek egy részét korábban a magyar közszolgálati média is átvette, ahogy a közpénzből is finanszírozott Közép-Európai Sajtó- és Média Alapítvány (KESMA) több lapja is.

Freedom House: Erősebb nemzetközi nyomás javíthatna a magyar demokratikus intézményeken

A demokratikus átmenetben lévő országok továbbra is inkább antidemokratikus irányba tartanak egy-két üdítő példától eltekintve – áll a Freedom House éves jelentésében. Magyarország pozíciója nem változott, már nem demokrácia, de még nem is stabilizálódó autokrácia, bár inkább utóbbi felé tart. A szerzők szerint Orbán Viktorék még érzékenyek a nemzetközi nyomásra, sokkal erősebben kellene ezért használni.

Ezért jó terep az EP-választás Magyar Péternek

Magyar Péter március 26-án bejelentette, hogy indulni fog az európai parlamenti választáson. Azóta kiderült, hogy a Tisztelet és Szabadság Párttal mérettetné meg magát. Nem tudni miből fog kampányolni, de az EP-választás ideális terep ahhoz, hogy megmérettesse magát, siker esetén pedig repülőrajtot vegyen a politikai karrierje. Vannak azonban buktatók is.

Infláció: már nem a boltok, hanem a mobilszolgáltatók miatt drágul az élet

Brutálisan emelkedett a mobil-előfizetés és az otthoni internetszolgáltatás ára márciusban. Ott tartunk, hogy mostanra már nem az élelmiszerek áremelkedése miatt drágul az élet Magyarországon, hanem a szolgáltatók átárazásai miatt. A 3,6 százalékos márciusi infláció 72 százalékát a szolgáltatószektor adja, és szakértők szerint ez a fajta infláció ragadósabb.

Az államtitkár kimondta: az ország méretére kell szabni az egészségügyi rendszert

A szokásosnál őszintébb hangon beszélt az egészségügyi államtitkár arról, hogy kórházbezárásokra van szükség, és számos ellátási helyen csökkenteni kell a kapacitásokat. Takács Péter azt is elmondta, hogy az „ipari lobbi” miatt törölték el a kötelező üzemorvosi vizsgálatot, és elárulta, miért váltották le az OKFŐ vezetőségét. Élesen kritizálta az informatikai fejlesztéseket, illetve módosítana a most teljesen egységes orvosi bértáblán is. Abból viszont nem enged, hogy háziorvosok lássák el az ügyeletet, akkor sem, ha az átlagéletkoruk hatvan év körül van.

Máris lemondott az új Országos Bírói Tanács egyik tagja

A januárban megválasztott testület alig néhányszor ülésezett, Gergye Tamás Károly már le is mondott a tagságáról. Információink szerint az elnökség és a testület egészének az OBT képviseletére vonatkozó jogosítványai közötti tisztázatlanságok miatt döntött így.

Ursula von der Leyen két rémálma: a Pfizergate és a Piepergate

Még mondja valaki, hogy a brüsszeli politikai életnél nincs unalmasabb. Az állítás látványos cáfolataként az Európai Bizottság elnöki posztjára sokak által majdnem biztos befutónak tekintett Ursula von der Leyent az elmúlt napokban két szaftos politikai botrány is utolérte. Ezek együtt, de akár külön-külön is alkalmasak lehetnek arra, hogy megingassák a brüsszeli testület jelenlegi elnökének eddig szilárd pozícióját.

Legfrissebb podcastunkban is ezzel a témával foglalkoztunk. Az állandó brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal folytatott beszélgetésből most részletesen megismerheti a vádakat.

Hszi Csin-ping május elején jöhet Budapestre

Május elején több európai országban is látogatást tesz a kínai elnök. A Szabad Európa úgy értesült két, egymástól független forrásból, hogy Hszi Csin-ping Franciaország és Szerbia után Magyarországra is ellátogat.

Egy másik cikkünkben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pekingi vizitjéről számoltunk be, amelynek során kínai kollégája, Vang Ji közölte, hogy hazája tovább kívánja erősíteni stratégiai együttműködését Oroszországgal. „Putyin elnök határozott irányítása alatt az orosz nép előtt fényes jövő áll” – mondta.

Vissza kellene fordulni: nem tarthat örökké az SUV-k kora

A hazai újautó-eladások mintegy fele kisebb-nagyobb várositerepjáró-utánzat, de van olyan kereskedő, ahol az SUV-k teszik ki a forgalom háromnegyedét. A vevőket hamis meggyőződések is ebbe az irányba terelik, miközben ez az autótípus szembemegy minden globális törekvéssel. Mi az SUV-k titka?

„Nem mindig a gyerekekkel van a gond” – államiból katolikus iskola

Állami fenntartásúból egyházi iskolát csinálnának a dányi általános iskolából. Sokak szerint az elmúlt években az elcigányosodott tanintézmény oktatási színvonala is leromlott. Az iskoláért a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet jelentkezett be. A tanulók nyolcvan százaléka roma, a dányi roma családoknak pedig a fele – ahogyan ők mondják magukról – pünkösdista, vagyis a Hit Gyülekezetéhez tartozik. A dányi romák az elmúlt hetekben éppen emiatt voltak az ellen, hogy igennel szavazzanak, vagyis nem akarták olyan iskolába járatni a gyerekeiket szeptembertől, amelynek a fenntartója egy bálványimádó vallást követ. Beszállt a kampányba a helyi katolikus plébánia is, a családsegítők pedig sorra járták a romatelepek házait. Finomhangolással, kampányolással és egy kis ráhatással így végül a szülők 92 százaléka mégis úgy szavazott: vigye az iskolát a Kolping.

Európai főügyész: A szervezett bűnözés már a kontinens biztonságát veszélyezteti

Az ipari méreteket öltő áfacsalás már a kontinens biztonságát is veszélyezteti – jelentette ki parlamenti meghallgatásán Laura Kövesi, aki szerint messze alábecsülték a pénzügyi csalás volumenét az EU-ban. A főügyész arra is kitért, hogy a közösségben nincsenek patyolattiszta tagállamok. Sérelmezte, hogy nem kapnak elegendő forrást a bűnügyek kivizsgálására.

A gyermekkor militarizálása: orosz gyerekek a háborús gépezetben

Már kilencéves orosz iskolásokat is bevonnak a kormány által szervezett programokba, hogy az Ukrajnában harcoló csapatoknak készítsenek felszerelést. Akár amputált végtagokra kötnek harisnyát vagy drónokat szerelnek össze, a háború egyre közelebb kerül Oroszország következő generációjához.

XS
SM
MD
LG