Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hszi Csin-ping május elején jöhet Budapestre


Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog Orbán Viktor miniszterelnökkel a második Egy övezet, egy út fórum kétoldalú találkozója előtt Pekingben 2019. április 25-én
Hszi Csin-ping kínai elnök kezet fog Orbán Viktor miniszterelnökkel a második Egy övezet, egy út fórum kétoldalú találkozója előtt Pekingben 2019. április 25-én

Május elején több európai országban látogatást tesz a kínai elnök. A Szabad Európa úgy értesült két forrásból, hogy Franciaország és Szerbia után Magyarországra is eljön.

Két, egymástól független forrás is megerősítette a kínai elnök budapesti látogatását. Úgy tudjuk, Hszi Csin-ping május 5-én érkezik Franciaországba két napra, majd Belgrádba látogat. A szerbiai látogatást Aleksandar Vučić szerb elnök február végén jelentette be, de akkor még nem beszélt pontos dátumról. Információink szerint Belgrád után Budapestre érkezik a kínai elnök.

Hszi Csin-ping 2009 októberében, még a Kínai Népköztársaság alelnökeként tett négynapos hivatalos látogatást Magyarországon. Sólyom László köztársasági elnök mellett fogadta őt Bajnai Gordon miniszterelnök, majd aláírtak tizenöt kétoldalú egyezményt.

Orbán Viktorral legutóbb tavaly októberben, Pekingben találkozott Hszi Csin-ping az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik nemzetközi fórumán. A kínai elnök régi barátjának nevezte a magyar kormányfőt, és emlékeztetett rá, hogy 2024-ben lesz a 75. évfordulója Kína és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének. Szerinte ezt az évfordulót megragadva új szintre lehetne emelni a kínai–magyar együttműködést.

Korábbi cikkünk a témában: Orbán Viktor: Soha nem látott magasságokban a kínai–magyar kapcsolatok

Két hónappal később, december végén jelentették be, hogy a kínai BYD, a világ egyik legnagyobb elektromosautó-gyártója Szegeden épít gyárat.

Orbán Viktor 2014 decemberében járt Pekingben. Akkor jelentették be, hogy kétvágányú vasúti pálya épül Belgrád és Budapest között. Magyarország ezzel csatlakozott az Egy övezet, egy út kezdeményezéshez. A nyilatkozatok arról szóltak, hogy öt órával rövidül a menetidő, és hogy 2017-re megépül a nyomvonal. A munkálatok hét évvel a határidő után is tartanak, a projekt részleteit tíz évre titkosították, de az Investigate Europe Telexen megjelent tényfeltáró cikke szerint 979 év, mire megtérül a beruházás. A 160 kilométeres magyar szakasz összköltsége 750 milliárd forint, ennek 85 százalékát kínai állami hitelből fizeti a magyar kormány, és sok gond van a kivitelezéssel.

Hszi Csin-ping május eleji budapesti látogatásáról megkérdeztük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, valamint a kínai nagykövetséget is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

XS
SM
MD
LG