Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Áttörés az ukrajnai gabonaexportról szóló tárgyalásokon, a háború folytatódik


Az orosz, az ukrán és a török katonai küldöttség az isztambuli tárgyalásokon. 2022. július 13.
Az orosz, az ukrán és a török katonai küldöttség az isztambuli tárgyalásokon. 2022. július 13.

Ukrajna, az ENSZ és Törökország üdvözölte az előrelépést az Oroszország által akadályozott fekete-tengeri gabonaexport újraindítását és milliók éhezésének kockázatának enyhíteni célzó tárgyalásokon. A háború vége azonban még távoli, csütörtökön folytatódott a heves ágyúzás.

Hulusi Akar török védelmi miniszter szerdán közölte, hogy a megállapodást a jövő héten írják alá. Ankara gondoskodik a tranzitszállítmányok biztonságáról, és a felek közösen ellenőrzik a gabonarakományokat a kikötőkben – tette hozzá.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azonban azt mondta, hogy még további munkára van szükség a megállapodás véglegesítéséhez.

"Nagyon fontos előrelépést láttunk" - mondta Guterres újságíróknak New Yorkban. "Még mindig sok jóindulatra és elkötelezettségre van szükségünk az összes fél részéről" - tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök optimistának tűnt késő esti megjegyzéseiben: "Az ukrán delegáció arról számolt be nekem, hogy előrelépés történt. A következő napokban állapodunk meg a részletekről az ENSZ főtitkárával."

Törökország és Ukrajna bejelentette, hogy közös koordinációs központot hoznak létre Oroszországgal és az ENSZ-szel.

"Ennek a feladata az lesz, hogy általános ellenőrzést és koordinációt végezzen a Fekete-tengeren a biztonságos hajózás érdekében" - közölte Andrij Jermak, Zelenszkij vezérkari főnöke a Twitteren.

Orosz félelem a fegyvercsempészettől

Az orosz védelmi minisztérium még nem kommentálta a híreket.

Az Interfax orosz hírügynökség Pjotr Iljicsovot, az orosz külügyminisztérium nemzetközi szervezetek osztályának vezetőjét idézte, aki közölte, hogy Oroszország saját maga akarja ellenőrizni és átvizsgálni a gabonaszállító hajókat, hogy kizárja a fegyvercsempészetet.

Mielőtt bejelentették volna az előrelépést a gabonaexport-tárgyalásokon, diplomaták azt mondták, hogy a napirenden lévő tervben az szerepelt, hogy ukrán hajók vezetnék át a gabonaszállító hajókat az aláaknázott kikötők vizein; Oroszország beleegyezik egy fegyverszünetbe, amíg a szállítmányok mozgásban vannak; Törökország pedig – az ENSZ támogatásával – ellenőrzi a hajókat, hogy eloszlassa az oroszok félelmét a fegyvercsempészettől.

Amellett, hogy jelentős globális búzabeszállító, Oroszország nagy műtrágyaexportőr is, Ukrajna pedig fontos kukorica- és napraforgóolaj-termelő.

A megállapodást létfontosságúnak tekintik az élelmezésbiztonság szempontjából és a piacok stabilizálása érdekében egyaránt.

Guterres azonban arra figyelmeztetett, hogy még "hosszú út van hátra" a háború befejezéséről szóló béketárgyalásokig.

Szörnyetegek, egyszerűen szörnyetegek

Ukrán tisztviselők közben arról számoltak be, hogy több városban is folyamatos az ágyúzás.

Az orosz erők számos polgári létesítményt célba vettek a dél-ukrajnai Mikolajiv városában csütörtökön – közölte Olekszandr Szenkevics polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazásban. A mentők és a mentőcsapatok már a helyszínen dolgoznak – tette hozzá.

A kelet-ukrajnai ipari központban, a Donyec-medencében orosz rakéták találták el Kramatorszk ipari övezetét, és a város egyes részein megszakadt az áramszolgáltatás – írta Olekszandr Honcsarenko polgármester a Facebookon.

Orosz lövedék rombolt le egy iskolát a Donyec-medencében szerdán. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Oroszország tagadja, hogy szándékosan támadott volna civileket.

"Ettől az egésztől rosszul vagyok... Szörnyetegek, egyszerűen szörnyetegek, nincs más szó erre. Egy iskola - ha őket nem zavarja, hogy hülyén nőnek fel, miért bombázzák a mi iskoláinkat?" – kérdezi egy 60 éves helyi lakos, Olekszandr.

A 15 éves Daria azt mondta a Reutersnek, hogy a diákok abban reménykedtek: a háború hamarosan véget ér, és visszamehetnek az iskolába. De "most nincs hova visszamenni".

Támadnak az ukránok is, az oroszok is

Az orosz média szerint az ukrán fegyveres erők újabb rakétatámadást indítottak Herszon egyik stratégiai fontosságú, orosz kézen lévő déli területén, melyet Kijev visszafoglalni remél.

A RIA hírügynökség Herszon megye oroszok által támogatott vezetőit idézte, akik szerint az orosz légvédelem öt olyan rakétát szedett le, melyet Nova Kahovka városára lőttek ki, kettőnek a roncsai egy közeli gyárnál értek földet.

"Az első információk szerint újabb találat ért egy orosz hadianyag-gyárat, Szokilnál" - írta a Facebookon Szerhij Khlan, Herszon megye ukrán vezetőjének tanácsadója.

A TASZSZ szerdán idézett egy szeparatista tisztviselőt, Vitalij Kiszeljovot, aki azt mondta, hogy az orosz és a velük együtt harcoló erők behatoltak Donyeck megye Sziverszk városába, és néhány napon belül be is vehetik azt.

Donyeck és Luhanszk alkotják a Donyec-medencei régiót.

Oroszország nem hajtott végre újabb támadást a Sziverszket is magában foglaló frontvonalon, de tüzérsége lőtte a várost – állítják az ukrán fegyveres erők.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG