Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok ukránok erőszakos deportálásával vádolja Oroszországot


Fogolycsere Ukrajna és Oroszország között Zaporizzsja városánál 2022. június 29-én. A képet az ukrán katonai hírszerzés tette közzé
Fogolycsere Ukrajna és Oroszország között Zaporizzsja városánál 2022. június 29-én. A képet az ukrán katonai hírszerzés tette közzé

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azzal vádolta Oroszországot, hogy több százezer ukránt erőszakkal telepített át az ellenőrzése alatt álló kelet- és dél-ukrajnai területekről Oroszországba.

Blinken azt mondta, hogy a becslések szerint 900,000 és 1,6 millió közötti ukrán állampolgárt, köztük 260 ezer gyermeket hallgattak ki, vettek őrizetbe és deportáltak otthonukból Oroszországba, a többi közt elszigetelt távol-keleti területekre, "szűrés" után.

Július 13-i nyilatkozatában felszólította Oroszországot, hogy állítsa le ezeket a műveleteket, melyek, mint mondta, sértik a genfi egyezményeket.

"A védelem alatt álló személyek jogellenes szállítása és kitelepítése súlyosan sérti a polgári lakosság védelméről szóló negyedik genfi egyezményt, és háborús bűnnek minősül" - mondta Blinken.

A washingtoni orosz nagykövetség „oroszfóbia” szítására tett kísérletnek és „rossz minőségű nyugati dezinformációnak” nevezte a megjegyzéseket.

"Washington kísérlete arra, hogy meggyalázza az Orosz Föderáció fegyveres erőit, nyilvánvalóan összefügg a különleges katonai művelet sikere miatti elégedetlenségével" - áll a nagykövetség online bejegyzésében. Moszkva „különleges katonai műveletnek” nevezi Ukrajna megtámadását.

A „szűrési” műveletek, a családok szétszakítása, az ukrán útlevelek elkobzása és orosz útleveleket kiadása „nyilvánvaló erőfeszítések a demográfiai összetétel megváltoztatására Ukrajna egyes részein” – jelentette ki Blinken a közleményben.

A „kiszűrt” emberek között vannak olyan ukránok, akiket fenyegetőnek tartanak, mert potenciálisan kapcsolatban állnak az ukrán hadsereggel, médiával, kormánnyal és civil társadalmi csoportokkal – mondta Blinken.

Idézett túlélő szemtanúkat is, akik arról számoltak be, hogy az orosz hatóságok emberek tízezreit vitték a támogatásukat élvező szakadárok által ellenőrzött donyecki fogdákba, ahol állítólag sokakat megkínoznak. Vannak olyan jelentések, melyek szerint néhány „szűrésen” átesett embert rövid időn belül kivégeztek – mondta.

Blinken szerinte a szűrési programot már jó korán megtervezték, és azonosságot mutat azokkal a műveletekkel, melyeket Oroszország más háborúkban, köztük Csecsenföldön is alkalmazott – mondta, hozzátéve, hogy az oroszokat felelősségre kell vonni.

„Ezért támogatjuk az ukrán és a nemzetközi hatóságok erőfeszítéseit az atrocitások bizonyítékainak összegyűjtésére, dokumentálására és megőrzésére” – mondta.

A nyilatkozat egy nappal a Hágába tervezett ukrajnai elszámoltathatósági konferencia előtt hangzott el, ahol az állítólagos ukrajnai háborús bűnökről lesz szó.

"Apa, ő meghalt" – gyász Harkivban az orosz támadás után
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:41 0:00
Készült az AFP és a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG