Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Átvezényelték Avgyijivkához az egyik legjobban felszerelt ukrán hadtestet


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. december 29-én járt Avgyijivkában
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023. december 29-én járt Avgyijivkában

Az orosz hadsereg hónapok óta keményen dolgozik a város elfoglalásán, amelynek egyes részeiről a védelmi erők most kivonulnak, hogy új állásokat vehessenek fel, miközben az egyik legtapasztaltabb és legjobban felszerelt ukrán hadtest tartalékosait is oda vezényelték.

Az inváziós egységek egyre intenzívebben próbálkoznak a keleti Donyecki területen található Avgyijivka bekerítésével, az ukrán csapatok pozíciói és az ellátási vonalai pedig egyre bizonytalanabbnak tűnnek.

Szakértők szerint a város elfoglalása kulcsfontosságú lenne Oroszország számára a kelet-ukrajnai régiók feletti teljes körű ellenőrzés megszerzése érdekében, ráadásul ezzel Vlagyimir Putyin elnök is fel tudna mutatni valamilyen győzelmet a márciusi államfőválasztás előtt.

„Avgyijivkában manőver zajlik, bizonyos helyekről egységeket vonunk ki, hogy előnyösebb állásokat vehessenek fel, más helyeken távozásra kényszerítjük az oroszokat a pozícióikból” – emelte ki Dmitro Lihovij ukrán katonai szóvivő.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb nagy orosz partraszállító hajót süllyesztett el az ukrán hadsereg

Az illetékes arra is kitért, hogy az ott állomásozó csapatok ellátása és evakuációja nehézségekbe ütközik jelenleg, ezért aktiváltak egy már korábban előkészített „tartalék logisztikai artériát”.

A tájékoztatás szerint csapaterősítést is végrehajtottak azzal, hogy a város védelmére vezényelték ki az egyik legtapasztaltabb és legjobban felszerelt ukrán hadtestet, a harmadik rohamdandárt.

Ennek tagjai „pokoli állapotokról” számoltak be a helyszínről, azonban közölték, hogy sikerült jelentős veszteségeket okozniuk az ellenségnek.

A harmadik rohamdandár részt vett a tavalyi kelet-ukrajnai ellenoffenzívában, és harcolt Bahmutnál is.

„Az ellenség folytatja csapatainak aktív rotációját, új erőket és felszereléseket küld a városba. A helyzet, amelybe a dandár megérkezett, jelen pillanatban rendkívül kritikus” – írták Telegramon.

Makszim Zsorin, az egység parancsnokhelyettese rámutatott, hogy a harcok jóval keményebbek, mint Bahmutban voltak, jelentős hátrányban vannak az orosz hadsereggel szemben.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna újjáépítésére csatornázza át az Európai Unió a zárolt orosz vagyonból származó profitot

Avgyijivka környékén a kijevi vezérkar szerint körülbelül ötvenezer orosz katonát vontak össze, akik három oldalról már körbevették a várost, és érkeznek az újabb páncélosok.

Ukrajna háborús erőfeszítéseinek sikere nagyban függ a nyugati szövetségesek segítségétől, márpedig az Egyesült Államok még mindig nem hagyta jóvá a kongresszusban elakadt támogatási csomagot.

Már új főparancsnok vezeti az ukrán hadsereget
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG