Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb nagy orosz partraszállító hajót süllyesztett el az ukrán hadsereg


A Cézár Kunyikov partraszállító hajó Szevasztopol közelében 2021 júniusában
A Cézár Kunyikov partraszállító hajó Szevasztopol közelében 2021 júniusában

Az ukrán hadsereg a katonai hírszerzéssel (GUR) együttműködve megsemmisítette a Cézár Kunyikov deszanthajót az Oroszország által már 2014-ben illegálisan annektált Krím félsziget partjainál.

A kijevi vezérkar keddi tájékoztatása szerint a nagyméretű hajót tengeri drónokkal vették célba Alupka közelében.

A GUR később felvételeket is közzétett a 13-as csoport nevű különleges műveleti egység által Magura V5 típusú drónokkal végrehajtott akcióról.

„A Cézár Kunyikov kritikus találatokat kapott a bal oldalán, és süllyedni kezdett” – írta az ukrán katonai hírszerzés.

„Szimbolikus, hogy az orosz tisztet, akiről a hajó a nevét kapta, pontosan 81 évvel ezelőtt ölték meg” – mutatott rá.

Öngyilkos haditengerészeti drónokkal süllyesztik el az orosz hajókat a Fekete-tengeren
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:06 0:00

Arra is kitértek, hogy a túlélők kimentése céljából indított orosz művelet sikertelen volt. Ennek ellentmond, hogy egy orosz Telegram-csatorna arról számolt be, hogy a legénység életben van.

Az internetre feltöltött videókon jól látható, amint a Krím déli partjainál füstoszlop száll fel a tengerről, a helyszín körül pedig helikopterek köröznek.

Ehhez kapcsolódóan: Folytatódik a drónok csatája Oroszország és Ukrajna között

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kommentálta az erről szóló híreket, mindössze annyit mondott, hogy a légvédelem kilenc ukrán drónt semmisített meg előző nap, ebből hatot a Fekete-tenger felett.

Az orosz védelmi tárcához bekötött Ribar Telegram-csatorna megerősítette a támadás tényét, de további részleteket nem közölt.

A lengyelországi Gdańskban még 1986-ban átadott Cézár Kunyikov az orosz flotta egyik legnagyobb partraszállító hajója volt 87 fős legénységgel. Részt vett a 2008-as georgiai hadműveletekben, ahogy a szíriai és az ukrajnai fegyveres konfliktusban is. 2022-ben megrongálódott egy ukrán rakétacsapásban Bergyanszk kikötőjében.

Az ukrán hadsereg előző héten az Ivanovec nevű orosz rakétás korvett elsüllyesztését jelentette be. Az akciót szintén a 13-as csoport hajtotta végre Magura V5 típusú drónokkal. Tavaly decemberben egy másik orosz deszanthajó is találatot kapott a Krím félszigetnél.

A Magura V5 új generációs, többcélú pilóta nélküli tengeri drón, amelyet egy ukrán állami cég fejlesztett ki tavaly. A versenymotorcsónakra hasonlító eszköz végsebessége óránként 80 kilométer, és nagyjából 320 kilogrammnyi rakományt tud hordozni.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG