Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Kegyetlen” karantén vár az ausztrál olimpikonokra


Ausztrál olimpikonok egy részére 28 napos karantén vár Tokióból való hazatérésük után. Ezt sokan „kegyetlennek” és „érzéketlennek” minősítették. Egyre nagyobb az aggodalom a sportolók mentális jóléte miatt.

Minden külföldről érkezőnek, így a közel ötszáz fős ausztrál olimpiai csapatnak is tizennégy napot kell karanténban töltenie az országba való megérkezést követően egy szállodában vagy egy erre a célra kialakított táborban a szigorú járványügyi szabályok értelmében.

Néhányuknak azonban ennek a dupláját kell elviselniük, miután a dél-ausztrál kormány úgy döntött, hogy azoknak, akik nem tudtak közvetlen repülőjárattal eljutni Tokióból Adelaide-be, további két hét karantént kell letölteniük otthonukban az államba történő megérkezésük után.

A Dél-Ausztráliába visszatérő 56 sportoló közül tizenhatan már karanténban vannak Sydney-ben, amely továbbra is le van zárva, mert így próbálják megfékezni a koronavírus delta-variánsának elterjedését.

Ünneplés helyett büntetés?

Matt Carroll, az Ausztrál Olimpiai Bizottság vezetője szerint a 28 napos karanténkövetelmény szembemegy az Ausztrál Sportintézetnek (AIS) a sportolók mentális egészségére vonatkozó orvosi ajánlásaival.

„Miközben más országok sportolóik visszatérését ünneplik, mi a legkegyetlenebb és legérzéketlenebb bánásmódnak tesszük ki a mieinket” – mondta.

„Azért büntetik őket, mert büszkén és kiváló eredményekkel képviselték hazájukat az olimpiai játékokon.”

A 46 érmet – köztük 17 aranyat – nyerő ausztrál csapat minden tagját már korábban beoltották koronavírus ellen, emellett Japánban szinte naponta tesztelték őket.

Matt Carroll szerint ez „rendkívül alacsony kockázatúvá” teszi őket, mégis elutasították a Dél-Ausztráliához benyújtott kérelmüket, hogy mentesüljenek a 14 nap plusz karantén alól.

"Alapvetően hibás" döntés

David Hughes, az AIS vezető orvosa „alapvetően hibásnak” nevezte a döntést.

„Emberek ilyen hosszú időre történő karanténba helyezése észszerűtlen és tudományosan sem indokolható. Ez jelentős kockázatot jelent az érintettek fizikai és mentális jólétére is. – mondta.

A dél-ausztrál kormány egyelőre nem reagált a kritikákra.

Ausztrália a zárt határok, a kijárási tilalom és boltbezárások, a kötelező utazási karantén, valamint a széles körű tesztelés és nyomon követés stratégiájával elkerülte a világjárvány legsúlyosabb pusztításait.

Ezek az eszközök azonban a rendkívül fertőző delta-változattal szemben nem tűnnek elegendőnek.

A 25 milliós országban eddig mintegy 37 000 koronavírusos megbetegedést és 940 kapcsolódó halálesetet regisztráltak.

Készült az AFP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG