Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztráliában törvény mondja ki, hogy munkaidőn túl nem kell törődni a főnök telefonhívásával


Vásárlók és dolgozók tükörképe egy üzlet kirakatában Sydney belvárosában 2014. március 6-án
Vásárlók és dolgozók tükörképe egy üzlet kirakatában Sydney belvárosában 2014. március 6-án

Ausztrália olyan törvényeket vezet be, amelyek feljogosítják a munkavállalókat arra, hogy munkaidőn kívül büntetlenül figyelmen kívül hagyják a főnökeiktől érkező indokolatlan hívásokat és üzeneteket. A munkáltató viszont pénzbírságot kaphat, ha megszegi ezt a szabályt.

A „leválás joga” része a munkaügyi kapcsolatokat érintő törvények módosításának, amelyet a szövetségi kormány javasolt a parlamentnek, hogy védje a munkavállalók jogait, és segítse a munka és a magánélet egyensúlyának helyreállítását.

Franciaországban, Spanyolországban és az Európai Unió más országaiban már érvényben vannak hasonló törvények, amelyek feljogosítják az alkalmazottakat arra, hogy kikapcsolják a készülékeiket.

Ausztráliában a törvényhozók többsége mára kinyilvánította, hogy támogatja a jogszabályt – közölte szerdán Tony Burke foglalkoztatási miniszter a kormányzó balközép Munkáspárt képviseletében.

A rendelkezés azzal, hogy megszabadítja az alkalmazottakat az indokolatlan kapcsolattartás terhétől, megakadályozza, hogy ki nem fizetett túlórákat kelljen teljesíteniük – mondta Burke.

„Egyszerűen azt mondjuk, hogy azt, aki nem kap napi 24 órában fizetést, nem szabad büntetni, ha nincs online és nem elérhető a nap mind a 24 órájában” – magyarázta Anthony Albanese miniszterelnök szerdán újságíróknak.

Ehhez kapcsolódóan: Köznevelési államtitkár a szakszervezeteknek: Követelések lesöpörve, tárgyalási időpont nincs

A törvényjavaslat, amelyet várhatóan még a héten a parlament elé terjesztenek, egyéb rendelkezéseket is tartalmaz. Így egyértelműbb utat biztosít a határozott időre szóló munkaszerződéstől a határozatlan idejűig, valamint minimumszabályokat ír elő az ideiglenes munkavállalók és a teherautó-sofőrök esetében.

Egyes politikusok, munkaadói csoportok és vállalati vezetők arra figyelmeztetnek, hogy szerintük túlzó a jogszabály, akadályozhatja az elmozdulást a rugalmas munkavégzés felé, és hatással lehet a versenyképességre.

A törvényt támogató baloldali Zöldek, akik tavaly elsőként vetették fel a javaslatot, azt mondják: nagy győzelem ez a párt számára. A Munkáspárt, a kisebb pártok és a függetlenek között megállapodás jött létre a törvényjavaslat támogatásáról – írta Adam Bandt, a Zöldek vezetője Twitteren.

„Az ausztrálok évente átlagosan hat hét fizetetlen túlórát dolgoznak” – tette hozzá.

Ez több mint 92 milliárd ausztrál dollár (21.574 milliárd forint) kifizetetlen bérnek felel meg a gazdaság egészében – tette hozzá.

„Az az idő a tiéd. Nem a főnöködé.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG