Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria egyeztet az oroszokkal a Szputnyik V vakcináról


50 ezer adag orosz vakcina érkezik Belgrádba, Szerbiába, 2021. február 22.
50 ezer adag orosz vakcina érkezik Belgrádba, Szerbiába, 2021. február 22.

Telefonon egyeztetett az osztrák kancellár az orosz elnökkel a Szputnyik V vakcina lehetséges beszerzéséről és gyártásáról. Több uniós tagállam nyitott lenne az oltóanyagra, a Szputnyik V uniós engedélyeztetését azonban még nem kérték.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár telefonbeszélgetésben állapodott meg abban, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina szállításáról és közös gyártásáról – közölte pénteken a Kreml.

A közlemény szerint „részletesen megvitatták a koronavírus terjedésének megakadályozásának kérdéseit, ideértve az orosz Szputnyik V Ausztriába történő szállításának lehetőségét, valamint közös előállítás létrehozását”.

Nyitnának az oroszra

A telefonhívás, amelyet állítólag Ausztria kezdeményezett, épp azt követően érkezett, miután az Európai Uniónak súlyos kritikákkal kellett szembenéznie a tömeges oltás lassúsága miatt, amelyet ellátási problémák okoznak.

A tagországok közül többen, köztük Németország és Spanyolország is jelezte, hogy nyitott lenne az orosz oltóanyagra, amennyiben az európai jóváhagyást kap. Magyarország ezt nem várta meg, saját kezűleg engedélyezte.

Állítólag biztonságos

Oroszország augusztusban hagyta jóvá a Szputnyik V vakcina bejegyzését, még mielőtt a nagyszabású klinikai vizsgálatokat lefolytatta volna. A gyorsított eljárás aggodalmat váltott ki. Ugyanakkor a The Lancet orvosi folyóirat nemrég azt közölte, hogy az orosz oltóanyag biztonságos és több, mint 90 százalékban hatásos.

Az orosz befektetési alap, amely hozzájárult a vakcina fejlesztésének finanszírozásához, azt mondta, hogy a vakcinát már több, mint 35 ország regisztrálta.

Készült az AFP tudosítása felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG