Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Európai kétségek az orosz oltással kapcsolatban


Miért ajánlgat Oroszország milliószámra külföldre az oltóanyagot, amikor a saját polgárainak oltásával nem halad? Egyebek között erre a kérdésre is választ vár az Európai Bizottság, amelynek elnöke kétségeket fogalmazott meg a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban.

Az orosz és a kínai vakcinát Európában nem gyártják, de több európai országban is oltanak vagy oltani készülnek velük, így ez Magyarországon és a nem EU-tag Szerbiában is.

"Még mindig csodálkozunk, miért kínál Oroszország millió adag vakcinát, miközben nem halad a saját polgárainak oltásával. Ez egy olyan kérdés, amelyre úgy gondolom, választ kellene adni" - idézte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét az euobserver.com.

Az Európai Bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján közölte, sem az orosz, sem a kínai oltóanyaggal nem fordultak az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) engedélyeztetésért. Ha ezt megteszik "a teljes adatsort be kell nyújtaniuk, valóban át kell menniük az egész vizsgálati folyamaton, mint bármely más vakcinának" - hangsúlyozta von der Leyen.

A portál ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az uniós tagállamok az EMA jóváhagyása nélkül is vásárolhatnak vakcinát.

A britek léptek először erre az ösvényre

Ahogyan erről korábban szerkesztőségünk beszámolt, bár az Európai Uniónak van közös vakcinabeszerzési stratégiája, és elméletben az Európai Gyógyszerügynökségnek is jóvá kell hagynia az uniós országokban használatba kerülő oltószereket, azt semmi sem tiltja, hogy egy tagállam külön egyeztessen olyan vakcinagyártókkal, amelyekre nem terjed ki a közös beszerzési program.

Vagyis adott esetben egy tagállam saját hatáskörben – és saját felelősségére – kiadhat ideiglenes, vészhelyzeti engedélyt egy ilyen oltóanyag alkalmazására. Ezt tette még uniós tagként Nagy-Britannia is, amikor már egy szűk hónappal az EMA engedélye előtt oltani kezdett a Pfizer vakcinájával. Most ennek alapján már olt illetve tervez oltani Magyarország az orosz és a kínai vakcinákkal.

Az euobserver cikke idézi az uniós oltási stratégiát többször élesen bíráló, az EU vakcinabeszerzését lassúnak tartó Orbán Viktor miniszterelnököt, aki hangsúlyozta, hogy "az oltás kérdését politikamentessé kell tenni" , "Magyarország számára a sebesség a legfontosabb", az oltást gyorsan és a szükséges biztonsági ellenőrzésekkel be kell szerezni.

Az unió próbál nagyobb sebességre kapcsolni

Az Európai Unió egész területén mintegy 33 millió adag vakcinát juttattak el eddig az emberekhez - mondta Ursula von der Leyen szerdán, amikor az Európai Bizottság ismertette legújabb, a vakcinák gyártásának felgyorsítására irányuló erőfeszítéseit, különös tekintettel az új vírusvariációk megjelenésére.

A javaslat, amely jövő héten kerül az EU állam- és kormányfői elé, paradigmaváltást hozhat a koronavírus-járvány elleni közdelemben.

A terv magában foglalja a köz- és magánszféra együttműködését a tudósokkal a mutációk ellen hatékony vakcinák tömeges előállítása érdekében.

Ez azt jelenti, hogy

  1. uniós szinten módosítják a már jóváhagyott vakcinákat,
  2. létrehozzák az európai klinikai vizsgálatok hálózatát,
  3. fokozzák az új vakcinák tömegtermelését,
  4. 75 millió eurót különítenek el az új vírusváltozatok felderítésére,
  5. 150 millió eurót a kutatási projektekre.

Az EU-nak mintegy 16 ipari telephelye van vakcinák előállítására, és további 15 vállalat képes palackozni az oltóanyagokat. Az Európai Bizottság célja, hogy a kontinens teljesen autonóm legyen az oltások előállítása terén.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG