Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria kiutasít négy orosz diplomatát


Oroszország bécsi nagykövetségének épülete
Oroszország bécsi nagykövetségének épülete

Az osztrák kormány csütörtökön közölte, hogy az ország elhagyására utasított négy, Bécsben szolgáló orosz diplomatát. A négyből ketten Oroszország bécsi ENSZ-missziójánál dolgoztak.

A külügyminisztérium rövid közleménye szerint az orosz nagykövetség két diplomatája „diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető cselekményeket követett el”, a bécsi állandó ENSZ-képviseleten dolgozók pedig „a székhely-megállapodással össze nem egyeztethető cselekményeket”. Hogy pontosan miket, azt nem részletezték.

A diplomaták egy hetet kaptak arra, hogy elhagyják Ausztriát.

A nyugat-európai országok és Oroszország több alkalommal is kiutasították egymás diplomatáit, mióta csaknem egy éve Moszkva megtámadta Ukrajnát.

Ausztria, az Európai Unió katonailag semleges tagállama segélyt nyújtott Ukrajnának, de katonai felszerelést nem adott. Alexander Van der Bellen államfő szerdán Kijevben utazott, hogy hangsúlyozza Bécs szolidaritását.

Az osztrák főváros ad otthont az ENSZ egyes szervezeteinek, köztük a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek és az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának.

Az orosz külügyminisztérium a TASZSZ állami hírügynökség szerint közölte, hogy hasonló lépéssel válaszol a diplomaták kiutasítására.

Dmitrij Ljubinszkij, Oroszország bécsi nagykövete televíziós megjegyzésében azt mondta, hogy ő és Mihail Uljanov, a bécsi orosz ENSZ-nagykövet külön-külön kereste fel szerda este az osztrák külügyminisztériumot, hogy magyarázatot kapjanak a döntésre.

„Határozott tiltakozásunknak adtunk hangot, elutasítottuk az alaptalan vádakat, és arra figyelmeztettünk, hogy elkerülhetetlenek lesznek a megtorló intézkedések” – mondta.

Ljubinszkij hozzátette, hogy az osztrák hatóságok nem tudtak konkrét vádakkal előállni „az alaptalan állításokon és a különleges szolgálatok véleményére való homályos hivatkozásokon túl”. Közölte, hogy a döntés hatással lesz Ausztria „semleges nemzetközi tárgyalási platformként” elfoglalt helyzetére.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG