Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nemet mondott az orosz ultimátumra a bolgár miniszterelnök


Kiril Petkov bolgár miniszterelnök újságírói kérdésekre válaszol, miközben az Európai Tanács ülésére érkezik Brüsszelben 2022. június 24-én
Kiril Petkov bolgár miniszterelnök újságírói kérdésekre válaszol, miközben az Európai Tanács ülésére érkezik Brüsszelben 2022. június 24-én

Kiril Petkov nem vonja vissza a hetven orosz diplomata kiutasításáról szóló döntést. Moszkva korábban azzal fenyegetőzött, hogy bezárja a szófiai nagykövetséget, ha a bolgár kormány nem lép vissza. A sértegetéseiről elhíresült, a bolgárok nagy részét magára haragító nagykövet, Eleonora Mitrofanova azonban nincs rajta a listán, pedig sokan követelték a kiutasítását.

Kiril Petkov leköszönő bolgár miniszterelnök elutasította az orosz ultimátumot, amelynek értelmében péntek délig vissza kellett volna vonni a hetven orosz diplomata kiutasításáról szóló döntést. Az uniós és NATO-tag balkáni országban, amely korábban Oroszország szoros szövetségese volt, hetek óta politikai felfordulás van, amelyben a parlament múlt héten megszavazta a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

Oroszország csütörtökön adott ultimátumot, amelyben a szófiai nagykövetség bezárásával fenyegetőzött, ha Bulgária nem vonja vissza a diplomaták kiutasítását.

Az Európai Unió szerint Oroszország fenyegetése indokolatlan. Brüsszel közölte, Bulgária lépése „a nemzetközi joggal teljes mértékben összhangban van”, mivel az orosz nagykövetség diplomatái megsértették a nemzetközi szerződéseket.

„Az Európai Unió teljes mértékben támogatja és szolidaritást vállal Bulgáriával ilyen körülmények között, és szorosan nyomon fogja követni az ügyet” – áll az EU pénteki közleményében.

Petkov egy videós nyilatkozatban azt mondta, hogy Oroszország magatartása elfogadhatatlan.

„Nem hagyjuk, hogy Bulgária rossz irányba menjen (...) Nem engedjük, hogy külföldi diplomaták ultimátumot adjanak a bolgár államnak” - mondta.

A nyugat lakájai

A hetven orosz diplomatának vasárnapig el kell hagynia Bulgáriát. Ez az elmúlt időszak legnagyobb mértékű ilyen lépése. A bolgárok nagy részét kijelentéseivel magára haragító nagykövet, Eleonora Mitrofanova azonban nincs köztük.

A nagykövetet 2021-ben nevezték ki Szófiába, azóta sikerült a balkáni ország nagy részét megsértenie, a mély, történelmi kapcsolatok ellenére. Nyugati lakájoknak nevezte a bolgárokat, miközben a Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatok a mélypontra zuhantak az ukrajnai háború miatt. Találkozott egy olyan volt bolgár képviselővel is, akit Szófia korábban azzal vádolt, hogy az oroszoknak kémkedett.

A 69 éves Mitrofanova a nagykövetség közösségi oldalát is felpörgette, főként azért, hogy védje és terjessze az orosz dezinformációkat az ukrajnai invázióról és sározza azokat, akik ellenzik azt. Emiatt számos bolgár politikus már hónapok óta a távozását követeli.

A külügyminisztérium és a távozó miniszterelnök által bejelentett lépés az elmúlt évek legnagyobb mértékű kiutasítása volt, és több mint felére csökkenti a balkáni országban működő moszkvai diplomáciai testület létszámát.

Ukrajna orosz invázióját követően több európai ország is kiutasított orosz diplomatákat, amire Moszkva válaszul szintén diplomatákat küldött haza.

Petkov szokatlanul határozott álláspontot képvisel Oroszországgal szemben, miközben országa a kommunizmus idején szoros kapcsolatokat ápolt Moszkvával, és régóta vonzza az orosz turistákat. Februárban kirúgta védelmi miniszterét, aki nem volt hajlandó „háborúnak” nevezni az Ukrajna elleni inváziót.

Bulgária márciusban már kiutasított tíz orosz diplomatát a diplomáciai protokoll megsértése miatt.

Bár Bulgária az EU és a NATO tagja, a kommunizmus idején a Szovjetunió elkötelezett szövetségese volt, és még mindig szoros kulturális, történelmi és gazdasági kapcsolatok fűzik Oroszországhoz.

A tapasztalt orosz diplomatát, Mitrofanovát 2021 januárjában nevezték ki Moszkva bulgáriai nagykövetévé. Korábban 2009 és 2016 között Oroszország állandó képviselője volt az UNESCO-nál, az ENSZ kulturális ügynökségénél, valamint az orosz külügyminisztérium nagykövete.

Szófiai posztjának elfoglalása előtt Mitrofanova a Rosszotrudnicsesztvó élén állt. A 2008-ban alapított ügynökség hivatalos feladata az orosz érdekek külföldi előmozdítása, a Moszkva által „külföldön élő honfitársaknak” hívott emberek bevonása és szervezése. A külföldön élő helyi orosz nemzetiségű csoportok szervezésével kapcsolatos tevékenysége a múltban gyanakvást váltott ki a fogadó kormányokból.

Február 25-én, alig egy nappal a háború kezdete után Mitrofanova találkozott Nyikolaj Malinovval, egy volt bolgár képviselővel és egy oroszbarát lobbicsoport vezetőjével. Malinov 2019-ben Moszkvába utazott, hogy személyesen vegyen át egy kitüntetést Vlagyimir Putyin elnöktől.

2019-ben a bolgár ügyészek pénzmosással és államtitkok átadásával vádolták meg Malinovot két oroszországi székhelyű, a Kremllel és az orosz titkosszolgálatokkal szoros kapcsolatban álló szervezettel összefüggésben

Mitrofanova február 28-án az orosz nagykövetség Facebook-oldalán jelentette be, hogy a diplomáciai képviseletnek mostantól van egy Telegram-csatornája is, hogy leküzdjék a „Washingtonból és euroatlanti bázisairól érkező információs agressziót”, amellyel Oroszországot támadják.

Azzal vádolta a bolgárokat, hogy a Nyugat lakájai, és az „ágytál” kifejezést használta, azt az ezközt, amit a kórházakban használnak, ha a beteg nem tud kimenni a wc-re.

A bolgár külügyminisztérium hivatalos jegyzéket küldött az orosz nagykövetségnek, amelyben követelte a sértő bejegyzések eltávolítását és bocsánatkérést, de a nagykövetség egyiket sem tette meg.

Márciusban Stefan Tafrov, egy ismert bolgár politikus és volt ENSZ-nagykövet felszólította a bolgár kormányt, hogy utasítsa ki Mitrofanovát, mondván, hogy tettei és szavai ellentmondanak a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezménynek, amely többek között mentességet biztosít a diplomatáknak a helyi törvények alól.

Petkov miniszterelnök, akinek nyugatbarát kormánya június 22-én, mindössze hat hónapos hivatalban töltött idő után megbukott egy bizalmatlansági szavazáson, szerdán közölte, hogy a szófiai orosz nagykövetség „ideiglenesen leállt”.

„A legtöbb ember közvetlenül a külföldi szolgálatoknak dolgozott, és diplomáciai szerepük csak álca volt” - mondta Petkov.

„Ha külföldi kormányok megpróbálnak beavatkozni Bulgária belügyeibe, akkor intézményeink készen állnak a reagálásra. Arra számítunk, hogy vasárnap egy teljes gép, hetven emberrel visszarepül Moszkvába” – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG