Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria lottóval buzdít a mostantól kötelező Covid-oltásra


Tüntetés a kötelező oltás és a szigorítások ellen Bécsben 2021. december 11-én
Tüntetés a kötelező oltás és a szigorítások ellen Bécsben 2021. december 11-én

Ausztria konzervatív vezetésű kormánya csütörtökön bejelentette, hogy országos lottót indít a koronavírus elleni védőoltás ösztönzésére – alig néhány órával azelőtt, hogy a parlament elfogadná a kötelező oltást bevezető törvényjavaslatot.

Ausztria lakosságának nagyjából 72 százaléka van teljesen beoltva Covid–19 ellen, ez az egyik legalacsonyabb arány Nyugat-Európában.

„Mit lehet nyerni az oltási lottón? Utalványokat!” – mondta Karl Nehammer kancellár az ellenzéki szociáldemokraták vezetőjével, Pamela Rendi-Wagnerrel közösen tartott sajtótájékoztatón. Vele tárgyalták meg az intézkedést.

Mint Nehammer mondta, azt akarta, hogy pénzjutalom járjon az oltás beadatásáért. Hozzátette: „Tanultunk a múltból, láttuk, hogy az oltási lottó a lehető legjobb mód egy ilyen rendszer felállítására.”

Az emberek minden beadatott oltás után egy szelvényre jogosultak, függetlenül attól, mikor kapták vagy kapják meg – vagyis összesen háromra tarthatnak igényt azok, akik már túl vannak az emlékeztető oltáson is.

Cél a hazai vállalkozások támogatása

Minden tizedik szelvénnyel ötszáz eurós ajándékutalványt lehet nyerni, mondta Nehammer, hozzátéve, hogy ennek költsége elérheti az egymilliárd eurót. Később Twitteren hozzátette, hogy az utalványokat „a kiskereskedelemben, a turizmusban, a vendéglátásban, szolgáltatások igénybevételénél, a kultúrában és a sportban” lehet felhasználni.

Werner Kogler alkancellár szerint a cél az osztrák vállalkozások támogatása és az online kereskedők lehetőség szerinti megkerülése.

Új rekordot ért el szerdán a napi új esetek száma, tovább terjed a rendkívül fertőző omikron-változat. A kormány viszont el akarja kerülni az újabb országos lezárást, miután Ausztria csak a múlt hónapban hagyta maga mögött a negyedik ilyet.

A parlament alsóháza csütörtökön fogadja el azt a törvényjavaslatot, amely kötelezővé teszi a védőoltások beadatását minden felnőttnek. A kezdeti bírság hatszáz euró, de akár 3600 euróra is nőhet, ha a bírságot nem sikerül behajtani.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG