Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Pfizer-oltásra lehet jelentkezni; változtatott a beutazás feltételein Ausztria


Tisztítják egy bécsi étterem ablakait 2021. május 18-án. Az éttermek és szállodák a másnapi újranyitásra készültek Ausztriában
Tisztítják egy bécsi étterem ablakait 2021. május 18-án. Az éttermek és szállodák a másnapi újranyitásra készültek Ausztriában

Újabb Pfizer-oltásokat hirdettek meg a vakcinaregisztrációs oldalon. Az oltásra regisztráltak közül 700 ezren még nem oltatták be magukat. A kormány szerdán tárgyal arról, hogy 5 millió beoltott után milyen korlátozásokat lehet feloldani.

A május 18-án érkezett Pfizer-szállítmányból 199 ezer vakcinát adnak ki az első körös oltásokra, ezekre már lehet időpontot foglalni az EESZT-rendszeren keresztül, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap oltják majd be vele a jelentkezőket. Minden oltásra regisztrált tud már Pfizerre jelentkezni, nem kell SMS-re várni. A szállítmány másik részét az esedékes második körös oltásokra szánják.

Pfizer lesz a jövő héten is, arra is hasonló módon szerveznek majd foglalást. Külön oltási akció a 16-28 éveseknek már nem lesz, akik ebből a korosztályból regisztrálnak az oltásra, azokat a felnőttekkel együtt oltják be.

György István államtitkár az operatív törzs szerdai tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy senki ne menjen regisztráció és időpont foglalása nélkül az oltópontra, mert így nem fogják beoltani.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy nagyon korlátozott mennyiségben lehet még AstraZeneca-vakcinára is jelentkezni, de ebből a vártnál kevesebb érkezik, ami még jön, azt főként második körös oltásokra szánják.

Orosz vakcinából már csak pár ezer adag maradt, és több már nem is érkezik az országba.

A háziorvosok folytatják az oltást a kínai Sinopharm- és az amerikai Moderna-, valamint az egylövéses Janssen-vakcinákkal.

Megkezdődött a Magyarországon élő külföldiek és a külföldön élő magyarok regisztrációja, arról, hogy az ő oltásuk mikor kezdődik, külön tájékoztatnak majd.

Így utazhatunk Ausztriába

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, változtatott a beutazás feltételein Ausztria. Az országokat három csoportba sorolták.

  1. Az első csoportba azok az országok tartoznak, amelyekben alacsony a 7 napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta.
  2. A második csoportba azok az országok tartoznak, amelyeket Ausztria jelenleg a járványügyi mutatók szerint még magas kockázatúnak sorolt be.
  3. A harmadik csoportba az úgynevezett „vírusmutációs területté” nyilvánított országok.

Az első csoportba tartozó, vagyis alacsony fertőzöttségű országokból, így Magyarországról is karanténkötelezettség nélkül és már turisztikai céllal is beutazhatnak Ausztriába azok, akik:

  • rendelkeznek 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel,
  • vagy 48 óránál nem régebbi antitestteszt-eredménnyel,
  • vagy igazoltan átestek a koronavírus-fertőzésen,
  • vagy rendelkeznek két oltással.
  • Az, aki még csak egy oltást kapott, az első oltást követő 22. napon szintén karanténkötelezettség nélkül beléphet Ausztriába.
  • Ha valaki a fentiek közül egyik feltételnek sem felel meg, akkor is beutazhat, de 24 órán belüli PCR-teszt szükséges.

Ők azok, akik zöldkártyát kaphatnak, amely feltétele az éttermek, a strandok és más hasonló közösségi terek látogatásának. Ha valakire egyik kategória sem érvényes, az 24 órán belüli PCR-teszttel léphet be Ausztriába. A dokumentumok ellenőrzése miatt a határátkelőnél hosszabb átkelési időre kell készülniük az Ausztriába tartóknak.

A beutazáshoz továbbra is szükséges regisztrálni az erre szolgáló online felületen, a tervezett időpont előtt 72 órával.

Alkohol és tehéntrágya: "csodaszerek" a Covid ellen?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:02 0:00

XS
SM
MD
LG