Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem megduplázódott az újonnan regisztrált fertőzöttek száma


Védőmaszkot viselő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik villamosán 2020. június 7-én
Védőmaszkot viselő utasok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) egyik villamosán 2020. június 7-én

Az elmúlt 24 órában 633 az új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, a járvány okozta betegségnek pedig 52 újabb halálos áldozata van. A parlament kedden módosította a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényt, amelynek hatálya így az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tart.

A 633 új fertőzöttel a járvány kezdete óta összesen 799 588 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. A járvány halálos áldozatainak száma 29 329-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 121 746, kórházban 1 908 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 224-en vannak lélegeztetőgépen.

A parlament kedden módosította a járvány elleni védekezésről szóló törvényt, amelynek hatálya így az Országgyűlés őszi ülésszakának első ülésnapját követő 15. napig tart. A törvényben rögzítették azt is, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti.

Ausztria szerdától enyhít a járvány miatt bevezetett beutazási korlátozásokon

Az országokat három csoportba sorolták.

  1. Az első csoportba azok az országok tartoznak, amelyekben alacsony a 7 napra és százezer lakosra vetített megbetegedési ráta.
  2. A második csoportba azok az országok tartoznak, amelyeket Ausztria jelenleg a járványügyi mutatók szerint még magas kockázatúnak sorolt be.
  3. A harmadik csoportba az úgynevezett „vírusmutációs területté” nyilvánított országok.

Az első csoportba tartozó országokból, így Magyarországról is, már turisztikai céllal is be lehet utazni Ausztriába. A belépés feltétele egy angol vagy német nyelven kiállított igazolás arról, hogy az illetőt már beoltották, vagy átesett a koronavírus-fertőzésen.

Ha nincs ilyen igazolás, akkor negatív koronavírusteszt kell a belépéshez, ez PCR-teszt esetén nem lehet régebbi, mint 72, antigén teszt esetén pedig 48 órás.

Közben az osztrák egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein bejelentette, hogy a keleti vakcinák közül a kínai Sinopharmot is elfogadják vagyis azok is kaphatnak zöld kártyát az éttermek és más közösségi terek használatához , akiket ezzel oltottak be, miután a WHO engedélyezte a kínai vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon használt vakcinatípusok közül egyedül a Szputnyikkal oltottaknak nem jár zöld kártya, ők csak negatív teszttel látogatják az osztrák éttermeket, szállodákat.

Alkohol és tehéntrágya: "csodaszerek" a Covid ellen?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:02 0:00

XS
SM
MD
LG