Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria szigorít, Izraelben szűrtek ki Magyarországról hazatérő fertőzöttet is


Egy idős férfi oltásra vár 2021. április 2-án Bécsben, Ausztria legnagyobb oltóközpontjában
Egy idős férfi oltásra vár 2021. április 2-án Bécsben, Ausztria legnagyobb oltóközpontjában

Egyre több embert betegít meg a koronavírus delta-variánsa Ausztriában, ezért szigorításokról döntött a válságstáb. Izraelben nemcsak a fertőzöttek, de a súlyos állapotba kerülők száma is megugrott.

Ausztriában az elmúlt napokban a delta-variáns miatt jelentősen emelkedett az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért a válságstáb csütörtök este úgy döntött, hogy a tervezett enyhítésekkel ellentétben

  • július 22-től az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják majd, akiket már beoltottak, vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Az eddig elfogadott gyógyult státusz vagy az antigén-gyorsteszt már nem lesz elegendő a belépéshez.
  • A vendéglátásban és rendezvényeken a kontaktkutatás megkönnyítése érdekében megmarad a regisztrációs kötelezettség.
  • A hotelekbe, mozikba, vendéglátóhelyekre való belépésre jogosító zöldigazolványt augusztus 15-től csak azok kaphatják meg, akik mindkét oltásukat felvették.
  • A gyógyultak és a negatív koronavírusteszttel rendelkezők esetében nem változik ez a szabályozás.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta, hogy a járvány elleni harcban továbbra is az oltás a legfontosabb és leghatékonyabb eszköz. Hozzátette, hogy delta-variáns ellen csak kétszeri oltással lehet eredményesen védekezni, így aki még nem tette meg, az haladéktalanul oltassa be magát.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 341 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, egy halálos áldozatot jelentettek. Kórházban jelenleg 105-en vannak, az intenzív kezelésre szorulók száma 37.

Oltóhajó viszi a vakcinát a strandoló bécsieknek a Dunán

A hajó hétvégenként az Öreg-Duna strandjait járja majd és a felnőtteknek a Johnson & Johnson egydózisú vakcináját szállítja, a 18 év alattiaknak pedig a Pfizer első adagját viszi a strandhoz.

Ott oltópontokat állítanak fel é beoltják azt, aki kéri. Nincs szükség előzetes regisztrációra – írja Bécs külképviseleti irodájának pénteki sajtóközleménye alapján a Telex.

Izraelben egyre több a súlyos beteg

Izraelben, ahol a delta-variáns miatt szintén megugrott a fertőzöttek száma, rendkívül magas az átoltottság, emiatt elsősorban a súlyos betegek számát figyelik. A december végén kezdődött oltási kampányban az ország 9,3 millió lakosából eddig 5 740 832, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,73 százaléka.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint legutóbb március 22-én találtak olyan sok, 855 új koronavírus fertőzöttet, mint csütörtökön. 99-en szorulnak kórházi ellátásra, közülük 52-en súlyos esetnek számítanak, 17-en vannak lélegeztetőgépen.

Jelenleg 5817 aktív esetet tartanak nyilván, csak 7 százalékuk tartozik a több mint 90 százalékban kétszer is beoltott 70 év fölöttiek közé, míg 27 százalékuk 11 év alatti, vagyis őket még nem olthatták be.

A június közepén kezdődött negyedik hullámban múlt szerda óta 11-en haltak meg, noha előtte már hetek óta nem szedett áldozatot Izraelben a koronavírus-járvány.

Az MTI tudósítása szerint csütörtökön 89 fertőzöttet találtak az országba belépők között: 21-en az Egyesült Királyságból, kilencen Görögországból, nyolcan Törökországból, öten Ciprusról és szintén öten Grúziából, négyen Spanyolországból és négyen az Egyesült Államokból érkeztek. De volt, aki Bulgáriából, Ukrajnából, Belaruszból, Olaszországból, Hollandiából, Magyarországról, Belgiumból, Romániából, a Seychelle-szigetekről, a Cseh Köztársaságból, Norvégiából, Ausztriából, Japánból tért haza fertőzötten.

A járvány terjedése szempontjából különösen veszélyes, hogy Izraelben hagyományosan sok száz fős, hatalmas lakodalmakat rendeznek, ezeket tavaly megtiltották ugyan, de most a kormány engedi a megtartásukat, ha a résztvevők oltottak, vagy gyógyultak, vagy negatív tesztet visznek, de a szakemberek szerint ennek ellenőrzése szinte lehetetlen.

XS
SM
MD
LG