Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Autóval tört be egy férfi a minszki orosz nagykövetségbe


A minszki orosz nagykövetség kapuja
A minszki orosz nagykövetség kapuja

Egy férfi autójával belehajtott a minszki orosz nagykövetség kapujába, majd megpróbált bemászni az épületbe. A rendőrség azt állítja, a gyanúsított drog hatása alatt állt, lehetséges politikai indítékról nem beszéltek.

Nyomozás indult az ellen a 35 éves férfi ellen, aki szombaton autóval törte át a minszki orosz nagykövetség kapuját. A városi közlekedési rendőrség a Telegramon közölte, hogy az autó sofőrjét őrizetbe vették.

Politika vagy drog?

Közzétették az incidensről készített biztonságikamera-felvételt is. Ezen látható, ahogy az autó belehajt a zárt kapuba, áttörve azt, ezután a sofőr kiszáll, és megpróbál felmászni az épület egy falán.

A rendőrség jelentésében nem szól arról, hogy a támadásnak köze lehet-e ahhoz, hogy Oroszország a legfontosabb támogatója Aljakszandr Lukasenka rezsimjének. A hatóság azt állítja, a férfi kábítószer hatása alatt állt az incidenskor, de kérdéses, mennyire lehet ennek hitelt adni. Korábban egy, a Lukasenka ellenes tüntetéseken meghalt megölt férfiról állították, hogy részeg volt, de később kiderült, hogy a rendőrök előzmény nélkül rálőttek, ez okozta a halálát.

Oroszországtól függ a belarusz gazdaság

Belaruszban tavaly augusztusban kezdődtek tüntetések, miután belföldi nemzetközi megfigyelők szerint az országot 27 éve vezető Aljakszandr Lukasenka a választási eredményeket meghamisítva hirdette ki magát győztesnek az elnökválasztáson.

A tiltakozások kezdete óta a rezsim durván fellépett az ellenzék és a független média ellen, jelenleg is több ezer politikai foglyot tartanak börtönben, és a tüntetések leverésének több halálos áldozata is volt.

Június 24-én az Európai Unió újabb szankciókat vetett ki a belarusz gazdaság kulcsfontosságú szektoraira. Így Lukasenka rendszerét mostanra nagyrészt csak Oroszország segítsége tartja pénzügyileg a felszín felett.

XS
SM
MD
LG